(AO): – Piratkopierte varer høres kanskje harmløst ut for mange. Realiteten er at piratkopiering er en trussel både mot den enkelte og mot næringslivet, mot innovasjonsevnen og mot ærlige arbeidsplasser, sier tolldirektør Øystein Børmer i en pressemelding.

De første sendingene ankom Oslo Havn i juni i år. Sendingene var fordelt på totalt 20 containere, som til sammen inneholdt i underkant av 135 000 par sko, opplyser Tolletaten i pressemeldingen.

Varene var adressert til SWIMS Norges kontorer i Prinsens gate i Oslo. Men da de ikke hentet ut varene, ble selskapet kontaktet. De bekreftet at varene ikke var deres, og ved nærmere undersøkelser viste det seg at skoene var piratkopierte.

– Denne saken skiller seg ut. I tillegg til det enorme omfanget, har vi ikke noen reell mottaker av varene, slik vi normalt har i andre IPR-relaterte saker, sier Børmer.

Varene er nå beslaglagt og Tolletaten har anmeldt saken til politiet for brudd på tollprosedyrene.

– Hadde ikke disse skoene blitt stoppet, ville det vært svært ødeleggende for oss. Dersom skoene hadde vært ekte, ville den totale utsalgsverdien vært på 189 millioner kroner, så det er klart at dette hadde hatt store konsekvenser for bedriften vår, sier office manager Tonje Espinoza i SWIMS Norge i pressemeldingen.