– Frost får rørene til å sprekke, og når disse tiner strømmer vann ut på gulv. Blir ikke dette oppdaget tidlig nok blir skadene omfattende, advarer kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring til Tønsbergs Blad.

Bransjen har utbetalt godt over 3,5 milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost gjennom de ti siste årene.

Stenge hovedkranen

– Frostskader oppdages når mildværet kommer tilbake etter en kuldeperiode, gjerne i tilknytning til uisolerte vannrør i boliger som ikke er tilstrekkelig oppvarmet, sier rådgiveren.

I fjor registrerte forsikringsbransjen godt over 60.000 vann- og frostskader i private hus, leiligheter og hytter.

De anbefaler å holde temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er til stede. I tillegg til å stenge hovedkranen og tømme rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.

Se en huskeliste lenger ned i saken.

– Regningen etter frostskader kommer ofte som et sjokk på mange. I snitt vil utbedringskostnadene for en privatbolig ligge på nærmere 70.000 kroner, ‌ sier Brandeggen.

Sårbare for strømbrudd

Minusgradene er heftigere på høyfjellet, og mange hytteeiere risikerer å møte en frostskadet hytte neste gang de tar turen. Mange av frostskadene skyldes at man ikke har stengt av vannet før man forlot en hytte eller bolig.

– Vi opplever at stadig flere får vann- og frostskader på hytta. De tre siste årene har vi registrert en markant økning på over 60 prosent økning i erstatninger som følge av frostskader på hytter. Slike skader blir stadig dyrere å utbedre. I de verste tilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt, og for mange hytteeiere blir slike minusgrader svært kostbare, sier rådgiveren.

For hytteeiere er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd. I fjor ble det registrert vel 5000 vannskader bare på hytter her i landet.

– Det er ikke bare eldre hytter som rammes, men også moderne hytter. Noen er gjerne utstyrt med muligheter for å fjernstyre varmeovner, men slike systemer er sårbare ved strømbrudd. En liten vannlekkasje kan utvikle seg til en omfattende og dyr vann- og frostskade hvis det ikke blir tatt hånd om raskt nok, sier Brandeggen.

Slik unngår du frostskader:

 • Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
 • Tøm og steng vannet i utendørskranen og koble fra hageslangen for vinteren.
 • Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er tilstede.
 • Steng hovedkranen, åpne vannkraner og tøm rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.
 • Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning.
 • Har du varmeovn på i ubebodd hytte så husk at strømbrudd vil medføre fare for frost.
 • Har du rør i krypkjeller eller på kaldloft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.

Slik tiner du frosne rør:

 • Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen - gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.

 • Varm opp rommet.

 • Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn. - Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.

 • Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer

Kilde: Tryg Forsikring