Denne uka blir strømprisene igjen rekordhøye, og det er ganske store forskjeller mellom prisen i løpet av døgnet.

I morgen ettermiddag stiger prisen til ekstreme sju kroner om ettermiddagen mellom 17 og 18 i Sørøst-Norge – inkludert moms og avgifter blir det rundt 9,50 kroner - for én kilowattime!

Da kan det friste for eksempel å utsette tørketrommel og vaskemaskin til natten, når strømprisene er lavere.

Det fraråder Brannvernforeningen veldig sterkt.

– Det er en utbredt misforståelse at det er så mye penger å spare på det, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Sørtorp, til Nettavisen.

Ifølge dette regnestykket fra Norgesenergi bruker en vaskemaskin om lag 1,5 kWh, mens en tørketrommel bruker rundt 1 kWh. Med strømpris på 7 kroner om ettermiddagen og 3 kroner om kvelden, vil det si at maskinen som koster en tier om ettermiddagen, koster rundt 4,50 på kvelden.

Sørg for god varsling

Men prisforskjellen er ikke nok til på forsvare ufornuftig bruk av elektriske apparater mens man sover, mener Sørtorp. Man skal ikke ha elektriske artikler som vaskemaskin og tørketrommel gående mens man sover på natta i det hele tatt, fastholder han:

– Uansett når man velger å bruke dem, bør man ha god varsling i huset. Sjekk røykvarslerne dine, og la være å bruke tørketrommel og vaskemaskin på natta.

Han poengterer også at det å koble «tunge artikler» som trekker mye strøm på skjøteledning kan være farlig.

Vaskemaskiner og tørketromler er eksempler på dette. Disse trekker mye strøm og kan føre til at skjøteledningen blir varm, og øker sannsynligheten for at det kan ta fyr.

En tommelfingerregel er at man ikke skal belaste skjøteledningen mer enn 1000 watt. Disse apparatene bør kobles rett i veggen.

– Husk at det er svært lite å spare, sier Sørtorp.

Hvor mye strøm bruker det egentlig?

Som Sørtorp nevner er det få kroner som går med per vask, selv med høye strømpriser. Hva klesvasken koster er avhengig av hvilken vaskemaskin du har, vaskeprogrammet, hvor i landet du bor, og når du vasker.

Norgesenergi skriver på sine sider at om man regner med at tørketrommelen i snitt går tre timer i uken, så tilsvarer det et årlig forbruk på 479 kilowattimer. Om vaskemaskinen går 3,5 timer i uka i året, så drar det omtrent 270 kilowattimer strøm.

Om vi legger mandagens høye strømpris fra Nord Pool til grunn, uten strømstøtte og nettleie, tilsvarer det:

I sørlige deler av Norge ligger snittprisen på 4,44 kroner per kilowattime. Om vi hadde hatt denne høye strømprisen året rundt, ville det tilsvart en årlig kostnad på 3300 kroner.