Svindlerne finner stadig flere kreative måter å nå ut til deg på. Enten det er via tekstmelding, epost eller noen du kjenner.

Ofte inneholder meldingen en link, forespørsel eller et krav om penger. Nå er det svenske selskapet Klarna utsatt for svindlere.

– Svindel-SMS-tekster er for tiden i omløp som påstår å være fra Klarna. Hvis du mottar en SMS fra Klarna som ber om påloggingsinformasjonen din, slett den umiddelbart, skriver Klarna på sin hjemmeside.

Aldri oppgi informasjon

Videre skriver Klarna at bedrifter aldri vil ta kontakt med sine kunder på den måten.

– Vær oppmerksom på at legitime organisasjoner aldri vil kontakte deg for å få din personlige informasjon, passord eller påloggingsdetaljer.

Hva er phishing?

Phishing er en form for sosial manipulering hvor en angriper forsøker å lure noen til å utføre en handling, for eksempel åpne et e-postvedlegg, klikke på en lenke eller betale en falsk regning. Via vedlegg kan det installeres skadevare, for eksempel løsepengevirus («ransomware»), som kan spre seg videre til andre datamaskiner i samme nettverk. Via lenker kan angriperen be om brukernavn og passord til systemløsninger, og videre benytte disse for eksempel til å stjele konfidensielle opplysninger.

For å oppdage et svindel- eller phishing-angrep kan du stille deg selv følgende spørsmål:

  • Er avsenderen ukjent for deg?
  • Er henvendelsen du har mottatt uventet?
  • Er det feil i rettskriving eller grammatikk?
  • Inneholder henvendelsen uvanlige lenker eller vedlegg?
  • Får du spørsmål om personopplysninger og sikkerhetsinformasjon?
  • Presser avsenderen på for at du skal ta en beslutning?

Hvis svaret er ja på noen av eller alle disse spørsmålene kan det være et mulig phishing-angrep. Vi oppfordrer deg til å avbryte kommunikasjonen umiddelbart (slett e-posten eller legg på telefonen) og eventuelt rapportere phishing-forsøket til kilden du stoler på.

Fakta hentet fra Datatilsynet og Klarna.com.

I fjor høst ble flere frogninger utsatt for svindel-forsøk. Ivar Ruud Eide trodde tekstmeldingen kom fra en venn.

– Først så stusset jeg litt, men tenkte at jeg kjenner han jo. Så kom flere meldinger og da skjønte jeg tegningen, forklarer Eide.

Lenken Eide fikk forteller deg at du kan få 200.000kr inn på konto om du registrerer bankkort, utløpsdato og sikkerhetskode. Han kommer med en sterk advarsel.

– Den lenken sier at du må oppgi bankinfo, slik at du skal få penger på din konto. Det må du ikke gjøre, du får ikke pengene. De tar alt du har, uttrykker Eide sterkt.

LES MER HER:

Vær kritisk

Da Amta snakket med Nærpolitisjef Marius Gunnerud i høst hadde han følgende oppfordring til de som blir utsatt for svindel.

– En ting er at språket ofte ikke er helt riktig, og at de har benyttet seg av google translate. En skal være spesielt varsom hvis det har noe med sosiale medier å gjøre. Ikke åpne vedlegg helt ukritisk, og se om det er opplysninger stemmer med korrespondansen. En annen ting er hvis forespørselen kommer litt ut av det blå, da burde man være litt mer skeptisk, forklarte Gunnerud.

Det er likevel ikke alltid sånn at det skinner igjennom, og skulle du være så uheldig å bli lurt lønner det seg å kontakte politiet.

– Hvis man har blitt svindlet vil vi gjerne ha en anmeldelse på det, og er det snakk om internasjonale virksomheter kan det ta tid å komme til bunns i det. Det er viktig at man anmelder det og sier ifra til oss, sånn at vi kan forebygge og finne de som driver med svindelen, sier han.