Gå til sidens hovedinnhold

Aldri mer Hiroshima. Aldri mer Nagasaki.

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Datoen er 6. august 1945. Klokka er 08.15. Det mest bestialske av alle våpen blir sluppet over den japanske byen Hiroshima. Bare sekunder senere er det et er lik-tegn mellom byen og beskrivelsen av Helvete. Menneskene, dyra, bygningene smelter til grunne. Tre dager senere gjelder denne beskrivelsen også Nagasaki. Hadde dette vært skjønnlitteratur, hadde vi kalt bombingen av de japanske byene for selve klimakset. Krigens vendepunkt. Krigens nye ansikt. Krigens nye brutalitet.

Datoen er 2. mars 2019. Klokka er 09.00. Det er årsmøtebonanza i Arbeiderpartiet, og de fleste av fylkeslagene har årsmøte. Dette gjelder også Akershus Arbeiderparti. Spenningen på årsmøtet er til å ta på. Som alle tidligere år, har AUF sendt inn en rekke kontroversielle forslag. Eller, for å si det mer korrekt, en rekke forslag som får frem gapet mellom Arbeiderpartiets ledelse og stortingsgruppe, og AUF og en rekke kommunepartier som ønsker en tydelig venstredreining. Atomvåpenforbud var ett av forslagene.

Parallelt med at den perverse kontrollen og det militære overgrepet dagens atomvåpenmakter besitter øker hver eneste dag, økte spenninga under årsmøtedebatten. En neglebitende nervøsitet om hva utfallet kom til å bli. Den samme nervøsiteten resten av verden sitter med hver eneste dag, vel bevisst på hva de 16 000 atombombene som eksisterer i dag kan føre til.

Det betyr noe hvem som har masseødeleggelsesvåpen. Det betyr også noe hvem som støtter intensjonen om hvorvidt masseødeleggelsesvåpenet skal eksistere og potensielt kan brukes i onde eller «gode» hensikter. Alle kjenner til de menneskelige, de klimatiske og de økonomiske konsekvensene, men likevel veier det ene argumentet om å ha tilgang på et våpen som «fienden» frykter mest, tyngst.

Nettopp derfor føyde Akershus Arbeiderparti seg i rekken av fylkeslag i Arbeiderpartiet som nå mener at Norge skal undertegne og ratifisere FN-traktaten som forbyr atomvåpen. Etter årsmøtebonanzaen er det i dag 10 fylkeslag i Arbeiderpartiet som har vedtatt dette. I tillegg har flere lokalstyrer blant annet i Oslo, Trondheim og Tromsø vedtatt å signere ICANs «city appeal». En bymarkering som tar avstand fra atomvåpen og som viser at store og små lokalsamfunn også har mening om internasjonal politikk. Det er fordi konsekvensene av en atomkrig kommer først og fremst til å gå utover lokalsamfunn og uskyldige mennesker. Det er bare et tidsspørsmål før Akershus-byer velger å diskutere og vedta det samme.

Datoen er 5. mars 2019. Klokka er 18.40. Stortinget skal votere hvorvidt de skal signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen. 21 stemmer for. 76 stemmer mot. Den neglebitende nervøsiteten føler også våre representanter på Stortinget på. Argumentet om hva NATO og USA kommer til å si om vi signerer atomvåpenforbudet, er et bevis på nettopp det.

80 % av den norske befolkninga vil forby atomvåpen. Atomvåpenforbudet føyer seg inn i rekken av saker som våre fremste nasjonale folkevalgte ikke makter å representere folket på. Da er det betimelig at stortingspolitikerne stiller seg selv spørsmålet: «hvem sitter jeg egentlig for?»

Kommentarer til denne saken