Navn: Alexandra Theofilakis, kjent som Aleka

Alder: 69 år

Yrke: Pensjonert lærer, nå autorisert guide

Bosted: Drøbak

– Etter mange år som lærer på Vestby vgs. guider du nå norske og utenlandske turistgrupper på Hvitsten og i Oslo. Hvorfor startet du med det?

– Kunst og kultur er noe jeg har vært interessert i siden jeg var barn. Jeg vokste opp i sentrum av Athen og fra mitt soveromsvindu i 2. etasje så jeg rett på Akropolis. Parthenon i lyset av soloppgangen var det første jeg så da jeg våknet. Som barn leste jeg gresk mytologi og kunne gjenfortelle flere av mytene i minste detalj. Å vokse opp i Hellas, med mye kunst og lang kulturhistorie, var en verdifull «bagasje» som førte meg inn i guideyrket.

– Synes du nordmenn generelt kan nok om norske kunstnere?

– De fleste nordmenn har noe kjennskap til kunstnere som for eksempel Vigeland og Munch, men dypere kunnskap om deres liv og arbeider mangler hos de fleste. Mange blir overrasket på de guidet turene over hvor mye de ikke visste og hvor mye nytt de fikk lært.

– Du kom som voksen til Norge?

– Jeg var 20 år da jeg kom til Norge i 1973 og bodde først i Oslo hos min halvbror og hans norske familie. Jeg fikk fort venner og ville prøve Norge en liten stund. Jeg begynte å studere på UiO og der traff jeg min mann. Resten kom av seg selv.

– Hadde du noen gang sett for deg at du skulle ende opp i det «kalde nord»?

– Aldri i livet! Jeg syntes Norge var kaldt og hadde ingen planer om å bosette meg her permanent. Jeg elsket varmen og det behagelige vannet i Hellas, kunne ikke bytte det med noe annet land. Men, skjebnen ville det annerledes.

– Hva er grunnen til at du bosatt deg akkurat i Drøbak?

– Min mann vokste opp på Nøtterøy og har alltid ønsket å bo ved sjøen. Drøbak var i nærheten av Ås, hvor vi hadde bodd i 22 år, så en dag ble det huskjøp og flytting til Drøbak.

– Du er også danser?

– Jeg har holdt kurs i både folkedans, flamenco og magedans. Det siste danser jeg fortsatt. Jeg er instruktør på Ås Fysioterapi og Treningssenter og holder kurs på torsdager.

– Hva er det beste med Drøbak?

– Kultur- og utelivsmulighetene, og alt det i nærheten av sjøen.

– Hva savner du mest ved Hellas?

– Folk i Hellas er familieorienterte, så familien der savner jeg aller mest.

– Fortell noe om deg selv som ikke alle vet!

– Jeg klarer meg med 6 timer søvn i døgnet. Det overrasker ganske mange.

– Hvem vil du gi en rose?

– Amnesty International.