– Nå opplever mange for første gang at man må snu på krona og prioritere. Da er det viktig at ikke idretten prioriteres vekk, sier Vidar Færgestad, styreleder i DFI fotball.

DFI ønsker å bistå med å betale treningsavgift, egenandeler fotballcuper- og skoler, og å skaffe nødvendig utstyr.

– Det er et pusterom. Det er det veldig mange barn trenger for å få en trygg ramme. For mange barn er det viktig å ha skole og idrett. Derfor må de ikke slutte, derfor ønsker vi å hjelpe til for å unngå dette.

Ikke flaut å få hjelp

Vidar Færgestad er klar over at for mange er veldig flaut å spørre om hjelp. Derfor er det viktig for DFI å informere sine medlemmer om hva klubben kan hjelpe til med.

– Vi må tenke på at det ikke er lett å spørre om hjelp. Derfor er vi tidlig ute og viser hvilke ordninger vi har. Da er det forhåpentligvis enklere for folk å spørre om hjelp når de har informasjonen tilgjengelig.

De som får hjelp skal være trygge på at det er noe som ikke blir videreformidlet til andre.

– Vi har veldig gode rutiner på dette. Det er bare meg og en til på DFI-kontoret som vet hvem som vil få ekstra hjelp fra oss, og det kommer ikke til å gå videre. Det skal folk være trygge på, understreker Færgestad.

En glede å hjelpe andre

For at DFI kan bistå og hjelpe sine medlemmer er de avhengig av gode samarbeidspartnere og støttespillere. Det har de i blant annet Kiwanis Drøbak.

– Samarbeidet med Kiwanis Drøbak er helt fantastisk. Det var et initiativ fra dem først, som startet i 2019. Det er en hjertevarm gjeng som virkelig står på for barna, og hele initiativet gikk nettopp på å ivareta de som trenger hjelp for å bli med på fotballskole, betale treningsavgifter eller klær. Jeg er veldig imponert over samarbeidet, sier en fornøyd Vidar Færgestad om Kiwanis Drøbak.

– Hvordan er det for dere å være med på å hjelpe deres medlemmer?

– Det er en glede, det er det som driver oss. Vi er en frivillig driftet organisasjon, og med den posisjonen vi har i veldig mange unges oppvekst er det som driver oss til å drive med dette i timevis hver dag, sier han og tilføyer:

– Det er utrolig moro å kunne være med på og være en del av, det er noe som motiverer meg veldig. Vi merker veldig godt at folk setter pris på det vi gjøre, vi får masse gode tilbakemeldinger, sier en stolt styreleder i DFI fotball.

Oppfordrer dere flere idrettslag til å ta initiativ til å bidra til dette?

– Ja, vi oppfordrer andre grupper i DFI og andre idrettslag til å bidra til en slik ordning, og gjerne være i forkant før noen vurderer å ta ut barna fra idretten.

Redd for en endring

Hva vil det bety for barna å ikke være med på idretten?

– Om man må man kutte på fritidsaktiviteter vil det bli et kjempe savn om det skulle skje. Miste enkle ting som å se venninner og kompiser på fritiden, møte opp hver dag og være en del av fellesskapet er noe de trenger, det er viktig med faste rammer, forteller Færgestad i DFI.

Han er opptatt av at den offentlige støtten til barn og ungdom skal snu. Akkurat nå er støtten på vei.

– Jeg ser idrettsrådet nevner at støtte av offentlig midler til barn og ungdom går nedover. Det er kjempeskummelt. Jeg er ekstremt opptatt av at det burde gått motsatt.

Færgestad er fornøyd med dagens tilstand i DFI fotball, men vet ikke hvor lenge det varer og mener derfor er det viktig at flere kommer på banen i forbindelse med støtte til barn og ungdom.

– Vi har vært heldige med gode ordninger i fotballen, men ikke sikkert vi har samme muligheter for alle år og da er det viktig at alle spiller på lag. Jeg er redd for at mulighetene for å søke hjelp fra det offentlig også skal gå ned. Noe må skje, avslutter Vidar Færgestad.

For mer informasjon om ordningen, kan du lese mer på DFIs nettsider.