– Det har vært en travel, men mest av alt en eventyrlig reise, og det har blitt en jobb jeg virkelig brenner for.

Det forteller Anders Rodt (58). Amta slår av en prat med ham etter «festuken» som var.

Da ble både medaljer og snitter delt ut.

Siden august 2021 har han hatt jobben som daglig leder ved Drøbak Vaskeri på Rosbakkløkka.

Vaskeriet er en tilrettelagt arbeidsplass som gir 21 mennesker med funksjonsnedsettelse muligheter de kanskje ellers ikke ville fått.

– Hver dag lærer de meg mye om viktigheten av å legge merke til de små positive tingene, og det å la disse prege hverdagen. Det har vært viktig for meg å få den fantastiske jobben som alle på Drøbak Vaskeri gjør fram i lyset. En større arbeidsglede og stolthet skal man lete lenge etter! sier Rodt.

– Kanskje bør vi bytte navn?

Med et arbeidsmarked i stadig endring, må også vaskeriet gjøre det det kan for å henge med i tiden. Rodt er optimist og kaller det en spennende utfordring.

– Vi utvider nå våre lokaler. Drøbak Vaskeri vil da få topp moderne lokaler med mulighet også for andre arbeidsoppdrag. Kanskje vi bør endre navn? kaster han ut.

Som følge av oppgraderingene kan flere med funksjonsnedsettelse få et betydningsfullt arbeidsliv og oppleve mestring.

– Arbeidslivet i dag blir preget av mer og mer automatisering, digitalisering og effektivisering. Da er det spesielt viktig at Frogn har en bedrift hvor mennesket og arbeidshender står i sentrum, sier Rodt og følger opp:

– Nå skaper Drøbak Vaskeri rammene, også håper jeg at både NAV og kommunen ser de muligheter det er for flere i jobb her hos oss.

Festuke

Så tilbake til den festlige uken som var. Det hele begynte på onsdag da fem ansatte på vaskeriet ble tildelt Medaljen for lang og tro tjeneste. Den gis til arbeidstakere som har jobbet minst 25 år på samme arbeidsplass.

– Jeg føler meg virkelig privilegert som den siste uken har fått oppleve så mye glede, stolthet og ikke minst flott samvær. Tenk å være så heldig å ha fem arbeidstakere som nå har fått denne flotte og velfortjente medaljen. Det var et stort og rørende øyeblikk.

lørdag ledet han programmet under pårørendefest på Ullerud Helsebygg.

– Serviceteamet på Ullerud, et knippe fra årets russ samt flere venner fra Drøbak Lions sørget for at vi alle fikk oppleve den store betydningen sosialt samvær har for våre eldre. Å både se de varme smil og høre den rungende latter fylle lokalet, var bare herlig, sier Rodt.

Spent på «ettermælet»

Uken «derpå» forteller han at festen fra onsdag fremdeles er på alles lepper.

– Det har vært det store samtaleemnet de siste par månedene. Derfor var jeg litt spent på festens «ettermæle». Både torsdag og fredag var lokalene fylt med stolthet, ikke minst fordi det var så mange gjester som kom, sier Rodt.

– Alle er blitt kommentert med glede. «Tenk at alle de ville komme og feire sammen med oss» har vært en gjenganger. Og senest på mandag ble jeg møtt med gledelige minner fra de ansatte. Dette kommer vi til å leve lenge på og høre mye om. Heldigvis!

Les også

Fikk sin store kveld i Frogn: – Det har ikke helt gått opp for meg ennå

Legebroren ga han råd

Rodt er opprinnelig fra Bergen, og utdannet sykepleier. Ønsket om å jobbe med mennesker ble til da han som 19-åring ble trener i Fana Roklubb og i Norges Roforbund.

– Men på hvilken måte var uklart. Begge mine foreldre var lærere, og spesielt min mor ivret nok for at jeg også skulle gå den veien. Men til slutt var det én av mine to legebrødre som sa; «Kunne jeg valgt på nytt, ville jeg ha blitt sykepleier. Det å få jobbe tett med mennesker over tid er det beste». Og dermed ble jeg det.

På veien ble Rodt også familieterapeut. Han ser på utdanningene og hans kliniske erfaringer som helt sentrale verktøy i jobben på Drøbak Vaskeri.

– Både for å kunne veilede, med fokus på å skape en helhet hvor man kan hjelpe den enkelte best mulig, men også innen ledelse og utvikling. Å se den enkeltes styrker, for så å bruke dette i et team som kan møte både nåtid og framtid på en god, spennende og utviklende måte, sier Rodt.

Et øyeblikk med

NAVN: Anders Rodt

ALDER: 58 år

BOSTED: Drøbak

YRKE: Daglig leder ved Drøbak vaskeri

– Hva er noe ikke alle vet om deg?

– Tja. Det er kanskje min historie som roer. Mange flotte minner fra både et fantastisk klubbmiljø i Fana Roklubb, mesterskapsopplevelser både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Ble jo noen pallplasseringer, også!

– Hva gjør du helst på fritiden?

– Om vinteren elsker jeg skigledene. Både nedover og bortover. På sommeren er den store gleden sykling i skog og mark, og padling.

– Hva er det kuleste du har opplevd?

– Det første er å få oppleve at begge våre sønner nå er inne på veivalg i livet som de trives med. Det er utrolig kult og gledelig. Det andre er en fantastisk topptur i Lofoten i fjor sammen med min kjære kone og våre sønner. Blå himmel, vindstille og det beste selskap. Kulere kan det ikke bli. Det tredje står mellom opplevelsen var da jeg var helt alene på alpin i Hafjell januar 2019 og padletur blant seler utenfor Koster øyene i Sverige. I Hafjell skremte nok de 18 minusgradene de fleste. Men nysnø gjennom natten og hele anlegget alene – trenger man å si mer?! Og å få padle på stille vann med tre seler som følger deg på siden – wow!

– Hva er din beste egenskap, og hva er din verste?

– Oi, den så jeg ikke komme! Jeg opplever at min beste egenskap er interessen for andre. Min verste er nok at jeg ikke helt henger med klokken.

– Hva kommer du aldri til å gjøre?

– Ha ha... Jeg kommer aldri til å hoppe i fallskjerm. Det er garantert.