Drøbaks fribytegner Arifur Rahman, som er utgiver av tOOns MaG, har vunnet den gjeve prisen The Bobs for sitt magasin. Prisen, som blir delt ut i Tyskland, har siden 2004 hedret bloggere, aktivister og journalister på 14 ulike språk. Den ble etablert for å støtte åpen utveksling av ideer, ytringsfrihet og menneskerettigheter på internet.

En katt som het Muhammed var grunnen til at avistegner Arifur Rahman fra Bangladesh måtte tilbringe seks måneder i fengsel og senere forlate hjemlandet. I 2010 kom han til Drøbak. Året før hadde kommunestyret i Frogn, etter initiativ fra Avistegnernes Hus – Nasjonalt senter for tegning og ytringsfrihet, bestemt seg for å la Drøbak bli verdens første friby for forfulgte avistegnere. Og i 2010 ankom altså avistegner Arifur Rahman fra Bangladesh byen.


Rahman har ikke arbeidet i det stille siden han kom hit. Sammen med vår andre fribytegner, Fadi Abou Hassan fra Syria, har Rahman gang på gang grepet til tegnesakene for å kommentere ytringsfrihet og vold. Blant annet etter angrepet på Charlie Hebdo. Både Rahmans og Hassans reaksjon på angrepet sto på trykk i Akershus Amtstidende.


Vi vet
at avistegnere verden over er utsatt for stadig større fare. I går ble en tegneutstilling i Texas angrepet. Hassan og Rahman tegner videre. Og markerer seg og Drøbak i stadig sterkere grad som ytringsfrihetsbyen. Vi håper våre to tegnere blir enda mer motivert, og støtter opp om innsatsen deres. Gratulerer, kjære Arifur, med prisen. Vi er stolte av deg!