Jeg lener hodet bakover, og ser opp på himmelen, som nesten er skyfri. Endrer sittestilling, hører rasling i lenker og nynning på aksjonssanger rundt meg. Noen roper ut og peker på en ørn som flyr over tretoppene på Engebøfjellet. Bor den der? Kanskje de må stanse gruveplanene da? Det samme tenkte vi i februar, da vi så en flaggermus fly ut av fra et loft. Alle flaggermusarter er freda, og husa de bor i kan ikke rives. Flaggermusa var, som oss, dessverre bare på besøk. På besøk i Vevring ved Førdefjorden.

I dag ligger fjorden blå og blank. Sola skinner, og det blåser litt, men vi har tjukke kjeledresser på. Vi har pakka for all slags vær, man kan umulig vite. Jeg strekker på meg, der jeg sitter, lenka fast på et svært dekk. Skulle ikke sittet her, skulle gått ned og bada i det iskalde vannet, uten å tenke på at det snart kan fylles med 250 millioner tonn gruveslam. Gått til toppen av fjellet, uten at det måtte være siste gang.

Nordic Mining vil kappe av toppen på Engebøfjellet, der vi så ørnen. Der skal de hente ut rutil, et stoff som brukes til å gjøre maling, tannkrem og fiskeboller hvitt. Alt annet skal de male til små, små korn, og slippe gjennom et rør, som stopper hundre meter over havbunnen. De ser for seg at massene skal synke rett til bunnen, og legge seg som et fint lag innerst i fjorden.

Strømmene i Førdefjorden er veldig sterke. Da vi var her i februar satt vi inne foran peisen og drakk kakao. Kakaopulveret i koppen fungerte litt på samme måte som gruveslammet i havstrømmene. Når vi rørte i koppen, blei pulveret virvla opp og rundt, blanda seg med vannet, og fylte hele koppen. Havstrømmene vil virvle slammet opp og rundt, og det vil fylle hele fjorden. Ødelegge for alle ledda i økosystemet. Et utrolig rikt økosystem, i en nasjonal laksefjord. Fisk og skalldyr herfra har et lavt innhold miljøgifter, og fjorden er uvanlig rein. Forhåpentligvis fortsetter den å være det så lenge jeg lever, og enda lenger enn det.

Driftsdirektøren i Nordic Mining sier det er synd at vi tyr til så sterke virkemidler, at vi ikke nøyer oss med å stå på det lille området utafor anleggsplassen han hadde laga i stand til oss. Men vi kan ikke henge på gjerdet nå. Kampen for en rein Førdefjord har holdt på i nesten 30 år, og folk og organisasjoner fra fjern og nær har skreket høyt og lenge. Uten nytte, ser det ut til. Hos næringsministeren ligger det en klage han ikke har svart på, enda den har ligget der i nesten et og et halvt år. Vi har dårlig tid.

Og nå lenker vi oss. For fjord, fisk, fugl og folk. For alle dem som bor her, og for oss som har reist fra andre steder av landet. Kanskje har Nordic Mining ringt politiet, kanskje er Bøtene blir høye, og vi kommer til å betale dem. Det er en konsekvens vi er klare over, og forberedt på. Lovbruddet som begås mot naturen er så uendelig mye større en lovbruddet vi begår ved å stanse arbeidet. Vi håper å få stansa prosjektet, og alle lignende, for godt.

Førdefjorden får de aldri.