Sommerferie betyr bilferie for veldig mange nordmenn. Med fleksiblitet og mulighet til å ta ting på sparket – samtidig som man slipper både svette flyplasser og knallhard pakkedisiplin.

Her er det bare å fylle opp bilen og legge avgårde – og ta tingene i sitt eget tempo.

Men dessverre er det noen skjær i denne sjøen også. Hvis du tar med bilen utenlands, bør du være klar over at den kan fungere som en real magnet på tyver.

Ekstra utsatt

Forsikringsbransjen har lenge registrert at norske bilturister på ferie i utlandet er ettertraktet mål for innbruddstyvene.

Norske bileiere ble robbet for nesten 90 millioner kroner i fjor. En del av dette skjedde mens de var på bilferie.

– Biler med norske skilt mener vi er ekstra utsatt i utlandet. Tyvene vet at det høyst sannsynlig befinner seg noe å stjele i en fullpakket feriebil, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Dette er perfekt feriebil – hvis du tør

Tar med oss mye

Statistikk fra Finans Norge, viser at antall bilinnbrudd har gått noe ned de siste årene, mens erstatningene øker. Dette skyldes at vi stadig har med oss mer verdifullt utstyr på bilferie, mener Voll.

Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige

– Listen over ting vi pakker med oss på tur blir lengre og lengre. Nettbrett, kameraer, mobiltelefoner, PCer, campingutstyr og sportsutstyr er lett omsettelige varer for tyvene, sier Voll.

Landet rundt

Under fanen «Landet rundt» ønsker vi i Akershus Amtstidende å gi våre lesere tilgang til noen av de beste, artigste og viktigste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge, inkludert Nettavisen og Broom. Dette er én av dem.

Forsikringsselskapet oppfordrer folk til å tømme bilen før de forlater den. Det skal lite til før tyvene slår inn en rute og rasker med seg det som er i bilen.

– Vi har eksempler på at en plastikkpose eller liten sekk som har ligget synlig i bilen, har vært nok til at de knuser ruten. Å skjule ting med teppe eller jakke virker også ofte mot sin hensikt, sier Voll.

Derfor får mange trøbbel på bilferien

Lite hyggelig i fornøyelsesparken

Gjensidige trekker frem storbyer og fornøyelsesparker i Sverige som en gjenganger på skademeldingsskjemaene.

– Sverige er nødvendigvis ikke verre enn andre steder, men det er dit de fleste av oss legger bilferien. Vær ekstra på vakt der det er mange biler parkert, og kameraovervåking er dessverre ingen garanti for at tyvene ikke slår til, sier Voll.

Liseberg i Gøteborg er en gjenganger hos forsikringsselskapet. Hver sommer finner mange bilen rundstjålet når de kommer tilbake fra en dag i fornøyelsesparken. Stockholm og Østersund er andre eksempel på hvor mange ferierende nordmenn tar turen.

 

Slik unngår du tyveri fra bilen

  • 1. Sørg for at ting ikke ligger synlig i bilen. Verdigjenstander bør legges i hanskerommet eller tas med. Det å dekke til med jakker eller tepper virker ofte mot sin hensikt.
  • 2. Sjekk at bilen er låst og alle vinduer lukket. Ikke åpne bagasjerommet på parkeringsplassen så tyvene kan se hva du har med. Innbruddstyvene følger ofte med på hva du gjør.
  • 3. Ikke ta turen innom fornøyelsesparken med fullpakket bil. Det er biler fulle av reisegods tyvene først og fremst er interesserte i.
  • 4. De fleste nyere biler har alarm. Hvis ikke, kan dette installeres og kan være det som får tyven til å la din bil være i fred. Den gir også tyven dårligere tid. ​