VIKTIG MELDING: Du som bor med en Amta-abonnent kan lese Pluss-saker gratis!  

- Det er helt vilt. Jeg har aldri sett så mye folk her noen gang, utroper motorsylist Christen Ottmann, til ØB.

Han har kjørt sin Harley Davidson fra Asker for å være med på en betydningsfull markering.

- Jeg og mange med meg har et sterkt forhold til Tyrigrava. Du ser jo det på alle som kommer hit. Det er ikke bare lokale folk. Her har motorfolket møttes i 60 år, like lenge som jeg har levd, sier Ottmann og ler.

Holder stedet levende

Hundrevis av motorentusiaster har samlet seg på Tyrigrava langs Gjersjøen for å markere at det har vært et samlingssted for både motorsyklister og bilglade i 60 år. Det er så mange folk på plassen at det danner seg kø i begge retninger på riksvei 1 som snirkler seg forbi det erverdige stedet. Det skinner i krom og knitrer i skinndresser når Tor Ivar Volla, redaktør i Norsk Motorveteran, ønsker velkommen.

- Her kjørte biler så det suste. I 1926 ble Frankrikes største Formel 1-kjører hentet hit, og det var stort altså. Tenk om Michael Schumacher skulle frest rundt her på 90-tallet, forteller Volla til et humrende publikum.

Han sier Tyrigrava ble et etablert samlingssted etter krigen.

- Motormiljøet gjør dette til et levende sted og jeg er takknemlig for at dere har greid det, uttaler Volla.

Et eget kulturminne

Motorsyklister fortsetter å strømme til. Også når ordføreren i Oppegård, Thomas Sjøvold, skal si noen ord om kulturminnet Tyrigrava nå er, til de frammøtte. Det brøler i eksospotter, men med klokkeklar røst får ordføreren tydelig gitt uttrykk for at han ønsker at Tyrigrava også i framtiden vil være et naturlig samlingssted for motormiljøet.

- Det er nå 42 kulturminneskilt i Oppegård kommune. Jeg setter pris på initiativet til å skilte Tyrigrava på denne måten, og det er motormiljøet som har bekostet skiltet, sier Sjøvold.

Funkis fra 1934

Tyrigrava er utskilt fra gården Dal. Egil Wenger fra Oppegård Historielag forteller at det opprinnelige huset i sveitserstil brant på 20-tallet. Funkishuset vi ser i dag ble bygget i 1934. I 1965 åpnet Norges første døgnåpne cafe. Etter en snau time er taler talt og applaus gitt. Det er ikke mer å dvele over når veien kaller. Mange sees jo allerede på neste onsdagstreff.

I 1926 ble Frankrikes største Formel 1-kjører hentet hit, og det var stort altså. Tenk om Michael Schumacher skulle frest rundt her på 90-tallet