Er du mann, er sjansen stor for at du bulker i Ski på Black Friday

Ski er på bulketoppen i Follo på Black Friday.

Ski er på bulketoppen i Follo på Black Friday.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

FOLLO: Den store tilbudsdagen i slutten av november har i løpet av få år utviklet seg til en av de verste ulykkesdagene her i landet. Stressede bilister på vei til og fra butikker og kjøpesentre medfører økt risiko for bilulykker.

Statistikken for Black Friday 2016 viser at nærmere 1500 bilulykker inntraff denne fredagen i fjor. Verst var det i Oslo, Hordaland og Akershus viser en undersøkelse foretatt av Tryg Forsikring.

På fylkesoversikt for bilulykker på Black Friday i fjor, ligger Oslo på topp med 127 hendelser. På andreplass kommer Hordaland med 123 hendelser, mens Akershus tikker inn på en tredjeplass med 110 hendelser.

Du kan se hele fylkesoversikten nederst i saken.

Når vi ser nøyere på Follo-tallene, var det 18 trafikkale hendelser i fjor. De fordeler seg slik:

Tallene for bilulykker i Follo på Black Friday 2016

Ski: 6 (kun menn)

Enebakk: 4 (2 menn og 2 kvinner)

Frogn: 4 (kun kvinner)

Oppegård: 2 (ukjent)

Ås: 2 (kun kvinner)

Vestby: 0

Nesodden: 0


 

Kjører borti noe

Ulykkesstatistikken toppes av ulykker med én bil alene, typisk at man har truffet en hindring og fått skade kun på sin bil. Deretter følger påkjørsler av annen bil på parkeringsplass, påkjørsler bakfra og ryggeulykker.

- Tendensen på Black Friday viser med all tydelighet at mange uhell og ulykker trolig skyldes stress. Folk har det travelt og skal gjerne rekke flere butikker i løpet av kort tid, noe som øker stressfaktoren. Dette bør en ha i bakhodet fredag, og heller forsøke å være aktsom og kjøre defensivt, spesielt inn og ut fra parkeringsplasser, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Får inn hjelp

På Ski storsenter blir det storinnrykk fra Follo HK Damer i parkeringshuset på fredag ettermiddag.

- De skal ikke dirigere trafikken, men trekke kølapp for bilistene slik at trafikken flyter bedre, sier Gro Collett, senterdirektør.

I tillegg har de vekterne på plass både inne på senteret og ute i parkeringshuset.

Mann (57) er versting

Ulykkesstatistikken for Black Friday 2016 toppes av menn i aldersgruppen 50 – 64 år, tett fulgt av menn mellom 35 og 50 år. I det hele tatt dominerer menn ulykkesstatistikken i alle aldersgrupper. For kvinnene er det de mellom 35 og 50 år som er mest utsatt.

- Dessverre ser vi at menn langt oftere enn kvinner sitter bak rattet i en bil som er involvert i en ulykke denne dagen. Ikke overraskende er menn i aldersgruppen 50 til 64 år på ulykkestoppen Black Friday også, da denne gruppen generelt er mye innblandet i bil- og personulykker året rundt, sier Brandeggen.

Det verste tidspunktet for bilulykker på Black Friday er rundt klokken 16, viser statistikken. De aller fleste bilulykkene skjer i tidsrommet mellom klokken 12 og 19 denne fredagen. I løpet av kvelden flater antallet ut, men det skjer også bilulykker helt frem til midnatt.

La bilen stå

Tryg Forsikrings beste råd er faktisk å la bilen stå Black Friday. Men skulle fristelsen bli for stor og du bare MÅ bruke bilen som transportmiddel anbefaler de å:

  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.
     
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
     
  • Om ulykken skulle være ut; Sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

Fylkesoversikt bilulykker Black Friday 2016:

Oslo 127
Hordaland 123
Akershus 110
Rogaland 75
Oppland 61
Nordland 57
Møre og Romsdal 48
Troms 46
Østfold 44
Sør-Trøndelag 42
Buskerud 40
Nord-Trøndelag 37
Hedmark 31
Vest-Agder 29
Vestfold 26
Telemark 24
Finnmark 20
Sogn & Fjordane 11
Aust-Agder 4
Svalbard 0

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken