Drøbak: Hagen til 88 år gamle Arne Smith i Drøbak har noe få andre kan skryte på seg: Rododendron som måler flere meter i diameter, og som nå står i full blomst med hundrevis av blomster – til stor glede for humlene.

– Denne plantet jeg i 1963, det året jeg flyttet inn. Da var den så stor som en hortensia, forteller Smith, som både har bygget huset og anlagt hagen.

Han understreker at det kun er snakk om én rot.

– Jeg tror ikke det finnes maken i Frogn, sier Smith, som mener at blomstringen aldri har vært så frodig som nå.

Gjødsel

Litt lenger inn i hagen står nok en blomstrende rhododendron i gigant-klassen, som også bare står på én rot. Denne er imidlertid ti år yngre.

Blomstrer gjør også de gamle syrintrærne. Hagehortensiaen på baksiden av huset er ikke mindre imponerende. Denne var i utgangspunktet to små planter, som nå har est seg ut over mange kvadratmeter i hans egen hage, og også godt innover hos naboen.

I tillegg blomstrer både forglemmegei og tagetes villlig.

– Jeg har mye rådyr i hagen, og de liker ikke tagetes, forteller han.

Ingen vidundertriks

Smith har ingen hemmelige vindundertips på lur for hvordan man får plantene til å bli så store og frodige.

– Men de krever mye pass og stell. Og det er ingen ting som vokser uten "mat", sier han og påpeker at plantene trenger næring i tillegg til vann.

– Rhododendronen får rhododendrongjødsel, mens hagehortensiaen får fullgjødsel, sier Smith, som må krype inn i buskene for å luke vekk uvedkommende skudd.

Interessen for hage kom tidlig.

– Jeg begynte å jobbe på gartneri allerede som seks-åring, og jobbet i gartneriet gjennom hele krigen, forteller han.

Da bodde han i Horten. Som seksten-åring i 1946 kom Smith til Drøbak, hvor han begynte i lære hos en møbelatapetsermester. Siden har han hatt en lang karriere innen dette faget, og har blant annet trukket knefallet på alterringene, møbler og andre interiørdetaljer i en rekke av kirkene i Follo.

– Knefallet i Drøbak kirke har jeg trukket to ganger, med seksti års mellomrom. Første gang da jeg var 20 og andre gang da jeg var 80 år, forteller han.