Haralds siste runde i ringen

Siste runde: Harald Skoglunds liv var som en roman, og de han møtte på veien omtaler ham med beundring.                                                  FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Siste runde: Harald Skoglunds liv var som en roman, og de han møtte på veien omtaler ham med beundring. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Av
DEL

Nå er det slutt. 75 år gammel måtte Harald gi tapt etter ett års sykdomsforløp.

Jeg ble kjent med Harald Skoglund da vi begge var en del av revyensemblet til Ski idrettslag gjennom 1980-tallet. Da var han frisør i Ski og en spilloppmaker foran og bak scenen, men dønn seriøs når han snakket om sine hjertesaker: barn og unge som hadde kommet skjevt ut i livets start. Akkurat som han selv da han stakk av som 14-åring på grunn av vanskelige hjemmeforhold. Da bodde han på gata i Oslo blant uteliggere og prostituerte, som ga ham mat, før han fikk plass på guttehjemmet «Ruppen».

LES OGSÅ: Harald Skoglund er gått bort

Det var nesten alltid Harald som tok kontakt for å fortelle om nye ting som hadde skjedd i livet hans, for å fortelle en historie, invitere på en kaffekopp, fortelle at nå dro han og Karin noen uker til Spania for å nyte livet eller for å utveksle tanker og ideer, som han hele tiden var full av. Nå er det over ett år siden sist jeg hørte fra Harald. Mandag skjønte jeg hvorfor. Bokseren hadde gått sin siste runde, den tapte han. Eller for å sitere Harald selv: «Du har ikke tapt når du er nede. Det er når du ikke reiser deg, du har tapt».

Å ramse opp alt Harald har drevet med, tatt initiativet til, bygget opp og hva han har betydd for andre mennesker er en lang historie. Viktigst har likevel vært boksingen, godt hjulpet av bokselegenden og landslagstreneren Gunnar Hansen, som ga unge Harald selvtillit og en retning i livet. Fordi Harald hadde spesielle pedagogiske evner var det som trener han nedla den største innsatsen for idretten og var landslagstrener både innenfor boksing, seiling i vannski.

Harald Skoglund var åpen, ærlig, brød seg og utgjorde en forskjell, godt over gjennomsnittet. Med masse temperament, kraftig stemme og frodig kreativitet, som også lå langt utenpå gjennomsnittet.

«Jeg bruker all min energi på det positive. Derfor skal alle hilse på hverandre når vi kommer på trening, vise at vi ser hverandre», forklarte han meg over en kaffekopp. «De rutinerte skal ta vare på ferskingene, det er noe av omsorgstreningen. Viktigere enn at disse gutta blir norgesmestre, er å lære dem folkeskikk», sa boksefilosofen om trenerjobben i Kolbotn bokseklubb, hvor han var nestor siden starten i 1995. Sånn sett ble han et forbilde og en rollemodell for mange. Ikke minst for «60 pluss»-generasjonen, som han fikk ut på treningsturer mange ganger i uken gjennom hans eget prosjekt i Oslo idrettskrets.

Her er noe av det Harald Skoglund har brukt livet sitt på: Tjeneste som FN-soldat i Gaza, frisør, lærer, boksepresident, programleder for Østlandssendingen, leder for Ski næringsråd og mannen bak Halmfestivalen i Ski, senterleder for Drøbak City, bedriftsrådgiver, leder for idrettskretsen, trener og en svært populær foredragsholder med et arsenal av historier og originale fremføringer frem til han ble syk. Etter at han flyttet fra Ski til Drøbak var han med å stifte Drøbak golfklubb i 2008. For å nevne noe.

«Hadde det vært narko den gang jeg gikk på gata, hadde jeg vært dau i dag. Da jeg kom inn i boksesporten ble det ordnings på livet mitt», sa han i et ØB-intervju. Vi er mange som takker for at boksingen tok Harald før noe annet gjorde det.

Ole Endresen

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags