– Blå politikk gir dyrere boliger

Borgerlig boligpolitikk vil føre til økt etterspørsel etter bolig, og det vil nok være med på å dra opp prisnivået på boliger , mener økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

Borgerlig boligpolitikk vil føre til økt etterspørsel etter bolig, og det vil nok være med på å dra opp prisnivået på boliger , mener økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

En blå regjering kan gi høyere boligpriser og øke presset på boligmarkedet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det mener flere økonomer NRK har snakket med. Årsaken til prisstigningen er at krav om egenkapital, boligskatter og boligavgifter stå for fall med en blå regjering.

Før høstens stortingsvalg lover de borgerlige partiene å gjøre det lettere for folk å komme seg inn på boligmarkedet.

Ifølge NRK er deres løsning å bygge mer, i tillegg til å senke eller fjerne kravet om egenkapital, slik at flere kan få boliglån i banken.

Høye avgifter, for eksempel dokumentavgiften, skal også kuttes.

– Det skal ikke være slik at du må «bo deg i hjel» i Norge, at det skal koste så mye at du blir en gjeldsslave, sier Frps finanspolitiske talsperson Ketil Solvik-Olsen til NRK.

Men å hjelpe flere inn på boligmarkedet kan være farlig, mener fire økonomer som har sett på opposisjonens forslag.

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo er en av dem som mener at dette kan presse boligprisene oppover.

– Disse tiltakene vil nok føre til økt etterspørsel etter bolig, og det vil nok være med på å dra opp prisnivået på boliger enda mer, sier han til NRK.

– Det vil føre til økt press i boligmarkedet?

– Ja, det vil det nok.

I tillegg til Holden har økonomer fra Nordea, BI og Universitetet for miljø- og biovitenskap sett på som NRK har mottatt fra partiene.

Høyre-leder Erna Solbergs liste over skatter, krav og avgifter som skal vekk eller ned er lang.

Men ifølge NRK blir listen raskt lagt til side når de spør om dette også kan føre til høyere priser på boliger.

– Alle andre forslag rundt dette er bare små hjørnereparasjoner på ting. Utfordringen er at vi bygger nesten 10.000 færre boliger enn det befolkningsveksten vår tilsier at vi skal bygge, sier hun til NRK.

– Det er det som er prispresseren i Norge. Vi har rett og slett mangel på boliger etter hvert, sier Solberg til NRK.

Økonomene mener boligbygging og noen av de andre tiltakene opposisjonen foreslår, kan balansere prispresset noe. Men hovedkonklusjonen står ved lag:

– Vi er nok mange som synes at det er problematisk å se de unge som sliter med å komme inn på boligmarkedet, men problemet er jo dels knyttet til at noen av dem som kommer inn, kjøper for dyre boliger og kanskje må ta opp for stor gjeld, og da får problemer senere, sier Steinar Holden.

– Dels er det også at den høye etterspørselen kan føre til at boligprisene stiger så mye at de faller på et senere tidspunkt. (ANB)

Artikkeltags