Ferske tall viser at nordmenn kommer til å pusse opp hus og hytter for 86 milliarder kroner i år.

Ingen andre land i Europa bruker mer penger på oppussing enn nordmenn. Ifølge Prognosesenteret kommer norske husholdninger til å bruke i alt 76 milliarder kroner på oppussing av hjemmet i 2017, i tillegg kommer ti milliarder kroner på oppussing av hytter. Det er en økning på tre prosent fra året før. 

- Vi kartlegger alt av privat oppussing, og trenden er klar: Nordmenn har aldri før brukt så mye penger på oppussing. Mye av beløpet går til maling, oppgradering av bad og kjøkken, men en vesentlig del går også til nye gulv, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

 

I år kommer hver tiende husholdning til å legge nytt gulv. Totalt 8,1 millioner kvadratmeter med parkett, klikkvinyl, tarkett, belegg, tepper og furugulv.

– Spanjolene ønsker for eksempel at gulvet skal være så speilblankt som mulig. Russerne er på jakt etter gullskjær, mens vi nordmenn går tilbake til naturen. Det skal være autentisk og ekte, sier André Sunnevåg Olsen, som er ansvarlig for gulv i Fargerike. 

– Gulv er det viktigste møbelet du har i et hus. Du kan male og tapetsere vegger, men gulvet hever standarden i ethvert hus- og leilighet, hevder Sunnevåg Olsen. 

 

Han ser en klar dreining blant nordmenn i hva som nå er trendy.

- Vi har gått bort fra de blanke, glatte parkettene til mer rustikke gulv med struktur. Gulvene kan fortsatt være behandlet, oljet, vokset eller lakket, men det skal helst være naturtro gulv der strukturen er synlig. Det handler om levd liv – med sine furer og linjer, det handler om kvist og struktur, årringer og fargespill, påpeker André Sunnevåg Olsen. (ANB)