Partiledelsen på venstresiden holder seg unna talerstolen 1. mai i de store byene for å gi sine ordførerkandidater rom til å skinne. I tillegg får stridsspørsmål som bompenger og nedlegging av sykehustilbud oppmerksomhet med egne paroler i flere byer.

Førsteamanuensis i statsvitenskap og 1. mai-ekspert Dag Einar Thorsen ved Universitetet i Sørøst-Norge mener årets paroler er preget av høstens lokalvalg.

– Det er stor variasjon i hvilke saker som er viktige. I byer hvor bompenger er høyt oppe på agendaen, er dette viktig, andre steder er det andre ting som gjelder, sier Thorsen.

– Tradisjonelt har folk bak 1. mai-arrangementene forsøkt å skape bredest mulig oppslutning om markeringen, med paroler ment for å samle folk på venstresiden bak saker hvor den politiske avstanden er liten. Men slik er det ikke alltid, fortsetter han.

Sykehusstrid

I 1. mai-toget i Oslo møtes motstanderne av sykehusutbyggingen på Gaustad under parolen «Ja til Ullevål sykehus – Stopp Gaustad – Bygg ut Aker for hele Groruddalen».

I Oslo har det vært strid om sykehusene siden styret i Helse sør-øst i 2016 vedtok å legge ned Ullevål sykehus og å bygge et nytt stort regionsykehus på Gaustad, samt et lokalsykehus på Aker.

– Det som store deler av landet har slitt med i mange år allerede, har kommet til Oslo, og tilhengerne av fortsatt sykehusdrift på Ullevål får en egen avdeling i toget. Dette er en litt kontroversiell parole, siden den går på tvers av partiene, sier 1. mai-ekspert Thorsen.

Tidligere har byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som taler i Oslo 1. mai, stikk i strid med parolen etterlyst fortgang i utbyggingen av Gaustad-alternativet. Ap-profilen har også kalt en ny utredning for «å gamble med helsen».

Aksjoner flere steder

Sykehusmotstanderne i Oslo skal 1. mai gå i aksjonstog sammen med den såkalte bunadsgeriljaen fra Nordmøre, og de kommer også til å ha på seg bunad, opplyser nestleder Lene Haug i folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus.

– Vi har holdt på med denne saken i flere år og er glad den nå begynner å få oppmerksomhet, sier Haug til NTB.

Hun forteller at det vil det bli sykehusaksjoner mange steder 1. mai, som i Trondheim, Harstad og flere steder på Østlandet.

I Kristiansund vil også nedleggelsen av fødeavdelingen på sykehuset i byen bli et tema, og initiativtaker Anja Cecilie Solvik i aksjonsgruppa bunadsgeriljaen skal tale på Folkets Hus.

Bompengemotstand

Bompengesaken seiler opp som en av de store sakene i flere byer under kommunevalget. Saken vil også bli synlig i 1. mai-togene.

Drammen og omegn LO bestemte før påske at «Nei til usosiale bompenger» er en parole. Også i Sandnes har Ap-ordfører Stanley Wirak foreslått en parole «mot rushtidsavgift», som er godkjent av styret i 1. mai-komiteen.

Den nyetablerte listen Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) har rustet seg til valgkamp og har i Bergen fått nær 17 prosent oppslutning på de siste målingene. Men i Norges nest største by er det ikke varslet noen parole mot bompenger.

– I Bergen ville det ha splittet mye mer, siden alle de andre partiene er for bompengene, sier Thorsen.

I Oslo har Frp i forkant av 1. mai varslet at partiet vil markere motstand mot bompenger flere steder i Oslo sentrum. I tillegg skal Frp-profil Sylvi Listhaug også i år holde tale på Bragernes torg I Drammen om blant annet samferdsel og bompenger.