Mandag 21. mai brant det i et rekkehus i Husvik. En person er nå pågrepet og siktet for brannstiftelse.

– Kvart over to fikk vi melding om brann i et rekkehus. Det står da åpne flammer ut av vinduet, fortalte Arve Hermansen, innsatsleder fra Øst politidistrikt.

Siktet etter brannen

To timer senere kom det opplysninger om at en person var siktet i forbindelse med brannen som startet i en leilighet i første etasje i rekkehuset like ved Sundbrygga.

Mannen hadde blitt pågrepet minutter før Amta fikk innsatsleder Hermansen i tale. Frem til da hadde det vært mye aktivitet på tvers av nødetatene.

Alle beboerne, med unntak av én person, ble gjort rede for.

– Etterforsker dere brannen som mistenkelig eller som et uhell?

– Det er litt for tidlig å si noe om det. Det er jo åpenbart at det har brent der, det har vært åpen flamme og da må vi undersøke om hvorfor det har begynt å brenne.

Tirsdag morgen opplyser etterforskningsleder at mannen sitter i arresten på Grålum. På det tidspunktet har han ennå ikke blitt avhørt, men det ble gjort senere på dagen.

Hus og biler nedbrent

Natt til tirsdag 22. mai brant flere biler og en bolig ned i Nordre Frogn.

– Det begynte å brenne oppover veggen og vi forsøkte å slokke. Det var nytteløst, sukker han mens blålys og tett gråsvart røyk fyller gårdsplassen, sa Sindre Dahlstrøm, innsatsleder fra Øst politidistrikt.

Han var en av de første fra politiet som kom til stedet natt til tirsdag.

– Det var en beboer som meldte fra om at det brant i kjøretøy og at det hadde spredd seg til en husvegg, opplyste Dahlstrøm.

Ved tettbebyggelsen på Heer

Torsdag 18. mai brant en gapahuk ned på Heer, i skogen like ved tettbebygd strøk og en skole. Denne saken er under etterforskning.

Initiativtakeren til gapahuken, Fredrik Skaug Jensen, var selv på stedet kort tid etter brannen.

– Den er fullstendig utbrent. Det eneste som er igjen er noen rester av bærekonstruksjonen. Det er aldri noe hyggelig å komme til et slikt syn, i hvert fall når det i all hovedsak går utover barnehagebarn. Det gjør det hele veldig tragisk, sa Jensen.

Skogbrann på Fjellstrand

Søndag 7. mai rykket brannvesenet ut til en skogbrann på Nesodden.

– Vi måtte strekke slangene langt, og det var dessuten oppoverbakker. Det var ganske tung jobb før vi endelig fikk begynt å pøse på med vann, sier utrykningslederen.

Politiet var også på plass med både helikopter og mannskaper som hjalp til med å dra slangene oppover i terrenget ved Fjellveien på Fjellstrand.

Trevilla brant ned

Onsdag 3. mai brant en trevilla til grunnen på Flaskebekk.

Da de kom fram til brannstedet hadde flammene allerede gått gjennom taket på vestsiden av bygget.

– Vi prøvde iherdig å kjøle ned etasjen uten hell, fordi brannen hadde satt seg i takmønet i andre etasje. Der kom ikke vi til med de ressursene vi hadde. Fordi vi var det første brannlaget på plass, var det ingen mulighet til å angripe brannen med full intensitet med den slagkraften vi hadde.

Det innebar at brannmannskapene måtte gjøre det beste av det de hadde av kapasitet inntil det kom flere lag fra andre stasjoner til brannstedet.

– Vi måtte i første omgang etablere vann fra det kommunale anlegget. Slokkevann er i utgangspunktet mangelvare i området. Det er den store utfordringen. Noe som er velkjent på Nesodden, sier Uddå.

Bil totalskadet

Torsdag 4. mai ble en bil totalskadet etter å ha tatt fyr i Frogn. Ifølge Øst 110-sentral skal det ha vært «god fyr» i bilen, men brannvesenet fikk raskt kontroll på brannen.

– Vi fikk flere telefoner. Røyken synes ganske godt fra der bilen står. Det skal være snakk om en fossilbil, sa vaktleder Nicklas Nordqvist ved Øst 110-sentralen.

Brann skal ha begynt i busk

Torsdag 20. april rykket samtlige nødetater ut til brann i en enebolig på Nesodden i Kirkeåsveien, som skal ha startet i en busk rett utenfor huset. Det var ikke store flammer, men røyk og vann fra slokking gjorde boligen midlertidig ubeboelig.

– Det er nok ikke mye brannskader, men det er nok en del røykskader på huset. Det blir også vannskader når man skal slokke oppunder tak, da får man ganske mye vann over alt. Det er nok en del skader, og det er nok ingen som skal bo der i dag, fortalte politiets innsatsleder Ole Juelsen til Amta da.

Påskebrannen

Langfredag, 7. april rykket nødetatene med full styrke ut til en privat adresse på Dyrløkke i Drøbak. Huset er nedbrent, og saken er ferdig etterforsket.

Nå kan politiadvokat Besforta Alibasic ved felles straffesaksinntak fortelle at de nærmer seg en konklusjon av hva som har skjedd.

– Brannen synes å ha vært forårsaket av en svikt i de tekniske installasjonene, sier politiadvokat Besforta Alibasic.

– På en halv time var vi hjemløse, forteller Kristin (56) i Drøbak

Skader på inventar

Tirsdag 14. mars fikk nødetatene melding om brann i en leilighet i Frogn, hvor det skal ha brent i noen doruller på et toalett.

– Det var fortsatt en liten brann da vi kom fram til stedet. Vi slokket restene. Det har blitt noe skade på inventar, og så har det blitt benyttet et pulverapparat, så det er noe igjen etter det, fortalte vaktleder i Øst 110-sentral, Lars Erik Robertsen.

Svaleveien

Vi gjør et hopp tilbake i tid, til natt til 30. desember 2022 da brant et rekkehus i Svaleveien i Drøbak sentrum ned. Saken er fortsatt under etterforskning.

Ingen personer ble skadet, men åtte personer ble husløse etter at seks leiligheter brant ned til grunnen og ytterligere to leiligheter ble så ødelagt at de måtte rives.

Politiet satte umiddelbart i gang etterforskning i form av avhør av beboere. Det tok imidlertid tid før man kunne gå inn på branntomta for å gjøre undersøkelser.

Årsaken var at brannen flere ganger de nærmeste par dagene blusset opp igjen.