Tidlig påske betyr også tidlig hjulskift. Allerede mandag 9. april skulle piggdekkene tas av og sommerdekkene monteres på bilen, i alle fall hvis vi skulle fulgt den formelle fristen.

– Men det er fortsatt vinter i store deler av landet, så vurder å la piggdekkene være på bilen inntil våren har tatt skikkelig grep, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er påsken som styrer når piggdekkene skal av bilene i Sør- og Midt-Norge. Første mandag etter 2. påskedag er dagen. I de tre nordligste fylkene er det 1. mai som gjelder. En rekordkald mars og fortsatt kjølige netter, gjør at det fremdeles er vinterføre i store deler av Sør- og Midt-Norge.

Bare for piggdekk

– Bilen din skal være skodd etter forholdene. Så er det fremdeles vinterføre der du ferdes, må piggdekkene stå på, sier Sødal, i en pressemelding

Datoene for hjulskift gjelder bare for de som bruker piggdekk. De som kjører med piggfrie dekk trenger derfor ikke å forholde seg til det.

Mange vil legge om til sommerdekk så fort som mulig og samtidig få tatt en vårrengjøring av bilen. Det er viktig å huske på at selv om det er bare hovedveier i lavlandet, så er det mange småveier og ikke minst veier til fjells der det fortsatt er mye snø.

Husk dette når du skal skifte dekk

Kanskje er det smart å vente, selv om kalenderen sier at piggdekkene skal av. Foto: Colourbox.

Må følge med

– Planlegger du en tur til fjells i april, så er det lurt å vente med hjulskiftet. Det er ikke forsvarlig å kjøre med sommerdekk til fjells nå, mener Sødal.

Selv om våren så vidt har begynt å gjøre seg gjeldende i lavlandet, må man følge med hvis man velger å legge om til sommerdekk. Nattefrost kan gi glatte veier når vannet fryser på bakken, og vinteren kan fortsatt gjøre sin inntreden med snøfall.

Mikkel vil ta med grombilen på ekspedisjon

– Legger du om til sommerdekk på hjulskiftdatoen, er det viktig å følge med på vær og føreforhold. Fryser det på bakken i løpet av natten eller det begynner å snø, må bilen stå, avslutter han.

I denne norske byen nekter de å droppe piggene

Mykere gummiblanding

Hvis du har piggfrie vinterdekk på bilen, er det altså ingen bestemt frist for når de må av. I praksis kan du kjøre på disse hele året, men det er absolutt ikke noe som blir anbefalt å gjøre.

Vinterdekkene har nemlig mye mykere gummiblanding enn sommerdekk. Det gjør at bilen får vesentlig dårligere kjøreegenskaper med vinterdekk på sommeren. Dette gjelder både i svinger og ved nedbremsning. Derfor bør du legge om til sommerdekk så fort dette er forsvarlig.

Les også: I år må piggdekkene tidlig av