BROOM.NO: Antall elbiler på markedet kommer til å øke kraftig i løpet av de neste to-tre årene. En av dem som virkelig satser på dette er Volkswagen-konsernet som har elbiler på gang hos alle sine merker.

Det gjelder også Porsche. Deres første elbil kommer på markedet mot slutten av 2019. Taycan heter modellen og er en svært sporty sedan.

Nå bekrefter Porsche at de også har en elbil til på gang. Konseptbilen Mission E Cross Turismo var et av høydepunktene på bilutstillingen i Geneve i mars i år, og nå har de kunngjort at en produksjonsutgave vil bli lansert.

Landet rundt

Under fanen «Landet rundt» ønsker vi i Akershus Amtstidende å gi våre lesere tilgang til noen av de beste, artigste og viktigste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge, inkludert Nettavisen og Broom. Dette er én av dem.

Firehjulstrekk og god plass

– Denne Porsche-modellen er som skapt for Norge. En helelektrisk sportsbil med firehjulstrekk, sportslig design og med plass til utstyr for en aktiv livsstil er drømmebilen for mange her til lands, uttaler Morten Scheel, administrerende direktør i Porsche Norge.

Den store interessen for elbiler i Norge har gjort at flere merker har åpnet for muligheten til å betale depositum og reservere biler. Det har også Porsche gjort for Taycan. Her var Norge først ut i verden.

Over 2.400 kunder har nå betalt 20.000 kroner i depositum på denne.

Rekordhøy interesse for super-elbil

Tester i hete og kulde

– Den norske løsningen vi lanserte før sommeren gjelder kun for Taycan. Ettersom det blir et stort gap mellom når de to ulike modellene går i produksjon, vil det gå en god stund før vi eventuelt åpner for reservasjon av Mission E Cross Turismo, sier Scheel, i en pressemelding.

Porsche kjører nå et omfattende testprogram for sin første elbil. 60 utviklere fra fabrikken har vært på tur med 21 kamuflerte prototyper i Sør-Afrika, hvor de blant annet har forsket på hvordan bilen takler ekstrem hete.

Kuldetester står også på programmet. Det er nok slett ikke utenkelig at vi får se Taycan på våre breddegrader, til vinteren.

Porsche: Jo da – en heftig sportsbil kan funke året rundt

Blir svært viktig bil

Konseptbilen er utstyrt med to motorer, en på hver aksling, som til sammen yter 600 hk. 0-100 km/t serveres på under 3,5 sekunder og rekkevidden er oppgitt til 500 kilometer.

I utgangspunktet er det tallet målt etter den utgående NEDC-standarden. Den er "snillere" enn WLTP som nå gjelder. Det betyr at den offisielle rekkevidden til Taycan kan bli lavere når bilen kommer på markedet. Men så skal vi heller ikke utelukke at det blir tekniske endringer på bilen til da. Utviklingen går fort på en rekke områder. Derfor er det også et viktig poeng å kunne justere og finpusse så langt som mulig ut i prosessen, før man "låser" det endelige resultatet.

Porsche antyder selv en produksjonskapasitet på 20.000 biler årlig. Det er 2/3 av det de i dag lager av ikoniske 911. Med andre ord: Taycan blir en viktig bil for merket.

Her er den første bilen som gir Tesla konkurranse