Artisten Cathrin Gram fra Nesodden fikk sjokk da en kollega av henne valgte å avslutte livet. På fredag slipper hun singelen «Young man» som på en direkte og tydelig måte går inn i denne mørke materien.

– Det var ikke planlagt at låten «Young man» skulle slippes på denne datoen, men at jeg slipper den nå er ikke tilfeldig, forteller Gram over en kopp kaffe hjemme på Ursvik.

Idyllen, med utsikt over Bunnefjorden og ned mot et Hellviktangen badet i sol, står i sterk kontrast til historien Gram bærer på.

– I 2019 skjedde det med min kollega, da han bestemte seg for å ikke leve mer. Det kom som et sjokk på oss alle.

– Ingen rundt ham, verken fjern eller nær hadde noen anelse om hva han hadde planlagt. For det var planlagt.

Ble til musikk

Da sjokket etter hendelsen hadde lagt seg, måtte sorgen bearbeides. For Cathrins del var noe av løsningen å skrive.

– Etter dette begynte jeg på skrive, og det ble mye om den hendelsen. Etter nærmest å ha skrevet en novelle, begynte jeg å skrelle ned på teksten. Det ble til vers som jeg satte musikk til.

Da var det på sin plass at denne singelen skulle slippes på verdensdagen for selvmordsforebygging den 10. september.

Gram sin musikk har bestandig hatt nærhet og vært full av følelser. Følelser hun har kjent på eller kan forestille seg. Denne gangen ble det ekstra nært.

Gråt og gåsehud

– Det var nært og ferskt, og for meg var det godt å kunne sette ord på det. Skriveprosessen har vært full av gråt og gåsehud.

Gram tok også kontakt med kollegaens famille. De har fått høre låten, og Gram kan fortelle at de tok den vel imot.

– Låten, slik den endte opp med å bli, handler ikke direkte om ham, men at familien tok den godt imot betydde likevel mye. Det ga meg en følelse av at ringen var sluttet.

Opptrer hos Kåss Furuseth

TV-kjendis Else Kåss Furuseth har savnet søkelys på selvmord i valgkampen, derfor arrangerer hun, ved hjelp av Maria Mena, Cathrin Gram og Trygve Skaug, åpent hus på verdensdagen for selvmord.

– Dette er et tema jeg ikke kjente godt til fra før, og jeg er ganske ydmyk når jeg fredag skal opptre hos Kåss Furuseth, sier Cathrin Gram.

Hele albumet slippes i slutten av september.

– Der får man møte hele universet mitt, både som låtskriver og musiker. Jeg skal ha en slippkonsert på utestedet Ingensteds i Oslo 26. oktober og håper selvfølgelig på flere konserter etter plateslippet, avslutter Gram.

Young man/Silence and Alarm


«Young man» er
produsert av Nils Martin Larsen (Nils Bech, Marit Larsen). Den 24. september gir Cathrin Gram ut sitt debutalbum «Silence and Alarm». Cathrin Gram skriver all musikken, men albumet er laget i samarbeidet med popmagikere som Olav Tronsmoen (Maria Mena, Ina Wroldsen), Nils Martin Larsen (Nils Bech, Marit Larsen), og Henrik Skram (Den Norske Opera).