NESODDEN/DRØBAK: Den idylliske barndommen i Bærum tok en brå slutt – det ble et før og etter. Omveltningen ble stor for vesle Wenche da faren døde. Å bli flyttet til en ny familie hun ikke kjente, var dramatisk:

– Men den nye familien ga meg et maleskrin. Det reddet meg, forteller Wenche Øyen.

Hun er i Drøbak for å åpne utstillingen «En annen tid».

Fant sin egen lykke

For en oppvekst i Oslo på 1950-tallet, er helt forskjellig fra i dag, både på godt og vondt. Men så var det dette maleskrinet, det ble som en tryllestav:

– Jeg ble så lykkelig. Disse fargene, alt jeg kunne skape med dem. Det var noe ingen kunne ta fra meg. Det reddet livet mitt, sier Wenche Øyen.


Hun fortsatte å tegne og male, har aldri sluttet med det. I en alder av 74 år danser fremdeles lyse lokker over skuldrene, og smilet sitter løst. Som kunstner er hun fortsatt aktiv:

– Jeg hadde aldri noen plan om å ble kunstner da jeg var ung, jeg bare fortsatte med det jeg hadde lyst til, sier Wenche Øyen., som bor på Nesodden.

Vært trofast mot egen stil

53 år har gått siden Wenche Øyen var ferdig utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, der hun startet som 17-åring. Deretter fulgte Statens Kunstakademi de fire neste årene.

Hun sier hun aldri har forsøkt å etterligne noen andre, bare holdt på med sitt. Og for det har hun oppnådd stor anerkjennelse.

Øyens bilder henger blant annet i Kunstnerforbundet, Nasjonalgalleriet og på Nationaltheatret. Hun er en kunstner som til det ypperste behersker alt fra oljemalerier, akvarell, tegning og grafikk. Hun har illustrert mange bøker, og gikk ut flere selv.

Måtte endre planer

Opprinnelig var planen at hun i august skulle stille ut i Varmbadet, i regi av Drøbak Kunstforening. Utstillingen skulle favne tre generasjoner Øyen, med datteren Ane og barnebarnet Kristoffer, som er henholdsvis tekstilkunstner og arkitekt/bildekunstner med på laget. Men fordi begge bor i Sverige, ble det problemer på grunn av koronapandemien.

I stedet er det Galleri Drøbak Kunstnerforum som får gleden av å vise Øyens bilder denne høsten. Til galleriet i Niels Carlsens gate har Wenche Øyen med seg ti portretter, malt med kull og pastell.

– Portrettene er ikke av noen spesielle personer, de har oppstått av fantasi og blitt til underveis i prosessen. Kanskje har de eksistert en gang, undrer Wenche Øyen, som vil være til stede på åpningen 10. oktober. – Kanskje er de fra en annen tid.

Utstillingen i Galleri Drøbak Kunstnerforum varer fra 10.–28. oktober.