En helhetlig vurdering av Elleflaten? Virkelig?

Budskapet fra Sara (5), Ellinor (3) og resten av barna i Elleflaten barnehage er tydelig nok. I morgen er en skjebnedag for barnehagen. Da har de største partiene i Frogn gruppemøter.

Budskapet fra Sara (5), Ellinor (3) og resten av barna i Elleflaten barnehage er tydelig nok. I morgen er en skjebnedag for barnehagen. Da har de største partiene i Frogn gruppemøter. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevKommunestyret skal på mandag 12 desember bestemme skjebnen til Elleflaten barnehage. Blir den lagt ned? Eva Anderssen (H) og Rita Hirsum Lystad (Ap) sier til Amta at Elleflaten må legges ned fordi det foreligger (1) en helhetlig vurdering og (2) det er ren matematikk at Elleflaten legges ned.

En helhetlig vurdering?

Høyre og Ap sa til Amta etter formannskapsmøte 28.november at Elleflaten blir nedlagt etter en helhetlig vurdering. Den som tar seg bryet med å lese Rådmannens dokumenter om Elleflaten på kommunes hjemmeside, vil finne beskjedent med lesestoff. Dette er en tynt utredet sak. Helt grunnleggende analyser av den kommunale barnehageøkonomien foreligger ikke, som for eksempel hva en barnehageplass faktisk koster kommunen i de ulike barnehagene.

Administrasjonen skriver faktisk et sted at administrasjonen ikke har gjort noen helhetlig vurderinger av økonomien i de øvrige barnehagene i det heletatt. Så hvilken helhet er da egentlig vurdert? I den politiske behandlingen av Elleflaten, er det etterlatte inntrykket hos flere at Høyre hadde bestemt seg for å legge ned Elleflaten først, for så å lete etter argumenter i etterkant. Ingen politikere fra H eller Ap tok seg for eksempel bryet med å besøke barnehagen de ville legge ned. Vurdering, ja. Men helhetlig? Virkelig?

Ren matematikk?

Den 2. desember utdyper Høyre og Ap til Amta at årsaken til nedleggelsen er ren matematikk: stram økonomi, flere barnehageplasser enn barn i kommunen og nedgang i antall søkere. Dette er alle gode grunner til å kutte i barnehagetilbudet. Argumentasjonen treffer dog ikke bare Elleflaten, men store deler av barnehagetilbudet i kommunen. Hovedargumentet som brukes av Høyre og Ap mot Elleflaten er at det i tidsrommet 2011 til 2016 var en reduksjon på ca. 50% prosent i søkermengden. Men var det egentlig en reduksjon? En reduksjon i forhold til hva, H og Ap?

Det har siden 80-tallet vært barnehage på Elleflaten med kapasitet til ca. 50 barn. I 2009 vedtok politikerne å bygge ut Elleflaten. Nå skulle det bli andre boller: en stor barnehage med oppunder 100 plasser ble bygget til 25 millioner kommunale kroner. I kommunens strategi het det at «færre og større enheter» skulle gi innsparinger. Læringen man kunne trekke etter noen års drift med den nye (litt for?) store barnehagen, var at behovet for plasser i området fremdeles var, hold dere fast… ca. 50 barn.

Matematikerne i Høyre og Ap må svare for om det er etterspørselen etter plasser som minker - eller – om det er tilbudet av barnehageplasser som øker? Fasiten er at det i 2016 fremdeles er ca. 50 barn på Elle som gjerne vil gå i barnehage der de bor. Slik er det nå – og slik var det før. Tragikomisk ser det ut til at Elleflaten barnehage nå må legges ned som et resultat av utbygningen i 2009. Ren matematikk?

Løsningen ligger på bordet

Det er helt realistisk å lage et barnehagebudsjett som er litt mer solidarisk med de 50 barna i Elleflaten barnehage enn det H og Ap legger opp til på mandag. Det er fullt mulig å bevare Elleflaten i en eller annen form som lokal barnehage på Elle. Ja, det hadde krevd et noe bredere og helhetlig utredet beslutningsgrunnlag fra administrasjonen. Og ja, det hadde krevd en liten smule pragmatisme fra politikerne i H og Ap. Men mulig, det hadde det vært. Og det er ikke for sent å snu.

Elleflaten kan tilpasses en drift for ca. 50 barn – og med det ta sin del av kuttet. Ved å leie ut deler av den kjempestore barnehagen som politikerne bygget i 2009 til annen kommunal drift, har politikerne i Høyre og Ap en mulighet til å rette opp feilen fra 2009.

Griper Høyre og Ap muligheten til å ordne opp på mandag?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags