Gå til sidens hovedinnhold

Når du styrer etter regelen "Det er ikke fullt før det renner over" - så renner det ofte over

Geir Christensen

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Barnehageplasser


Alle beklager den store mangelen på barnehageplasser som " brått og uforståelig" kom for dagen. Feilprognosene er ikke tilfeldige. De skyldes en ledelsesform hvor budsjett-tall og teoretiske beregningsmodeller erstatter faglig og menneskelig innsikt.

Vi har ikke fått svar på hvordan barnehageprognosene lages, men barn unnfanges altså nesten 2 år før de kan begynne i barnehage. Tilflytting styres av nybygging, og boliger "unnfanges" også flere år før de er innflyttingsklare. Her skal det altså ikke stor praktisk innsats til for å unngå overraskelser i barnehageinntaket om våren. Kommunestyret vedtok mot Rødts stemmer i desember å utsette bygging av ny barnehage på Fjellstrand og å bygge ut Blomsterveien barnehage.

For skolene er skolekapasiteten beregnet slik at full skole er når alle klasser har 28 elever. Alle vet at det ikke går an å bestille helt like elevkull på alle klassetrinn med nøyaktig så mange barn at det er delelig på 28. 80-85% av teoretisk smekkfullt, er i praksis full skole. Når det blir flere elever enn det, blir sannsynligheten for sprekk og en ekstra klasse skolen ikke har klasserom til, stor. Dette har faktisk kommunestyret, etter forslag fra SV, vedtatt skal legges til grunn. Allikevel står samme maksimaltall der.

For Tangen barneskole er det teoretiske elevtallet for smekkfullt i skolebruksplanen 650 elever. Elevtallet for 2016 var 617 elever eller fylling på 94% av teoretisk smekkfullt. Realitetene er noe annet. På de fleste klassetrinn er det nå 4 klasser istedenfor 3, som skolen er beregnet for. På tross av at skolen er fylt opp med mellom 60 og 100 elever mer enn det er plass til, er ny skole avvist mot Rødt sine stemmer. Unnskyldningen er at elevtallet skulle synke mye fra 2017. I steden for synkende elevtall som beregnet, er elevtallet til høsten nå anslått til 620. Vi vet i tillegg at det i Tangen krets er 39 barn (+ en del uten "lovfestet rett") som står i barnehagekø fordi det er flere søkere enn beregnet. De skal jo på skolen om ikke så lenge.

I kommunestyret sa vi prognosene var feil. Generasjonsskiftet i Tangenbyen er langtfra gjennomført, og nye barn vil flytte inn. Et besøk hos Baker Nordby en formiddag for å hilse på pensjonistene er nok til å finne ut det. Men administrasjonen og kommunestyrets flertall valgte å forholde seg til et teoretisk tall, framfor å forholde seg til realitetene.

Vi må bort fra en kommunal styring hvor teoretiske beregninger og en tese om at det ikke er fullt før det renner over, er ideologien.

Sett menneskelige behov og (lokal)kunnskap i sentrum. Bruk regnemesterne til å regne, ikke styre.

Rødt

Kjellaug Myhre og Geir Christensen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.