Drømmehagen – drøm eller mareritt?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Drøbak ... Bare navnet får folk utenbys fra til å se for seg en idyllisk liten småby. En badeby og en julenisseby. En perle ved fjorden.

DEL

LeserbrevMange vil flytte hit. Kjøpe seg bolig. Men det er dyrt. Prisene ligger høyt.

Hvorfor? Fordi byen er populær. Mange ønsker å bo nettopp i en slik koselig liten småby med småhusbebyggelse og sjel.

Så hvorfor gå hen og ødelegge dette ytterligere enn det som allerede er gjort? Vi har fått altfor mange flate tak, firkantete «bikuber» og glass og betong, som det er. Noen ganger må man neste lure på om arkitektstudentene i dag bare lærer å tegne rette vinkler, og at fargekartet kun består av 50 shades of grey!

Kommer man med bil til Drøbak fra nord, møtes vi først av Portalen, som ser ut som en anleggsleir der en rekke Moelven brakker er satt oppå hverandre. Så kommer vi til Smia. En grå, firkantet kloss der de ser ut om det har rent skittent regnvann ned langs veggene hvis man ikke ser bygget i varm solnedgang og oppdager at det er bølger, ikke striper.

Videre langs veien treffer vi på «flyhangaren» Kiwi, som har fått en mastodont av en mørk og dyster, (utvendig) firkantet kloss som nabo på andre siden av veien. Her er det lite som forteller oss at vi kommer til en vakker småby med sjel.

Kommer man sjøveien, sørfra, møtes man av en gjestehavn i grå betong. Firkantet, fargeløst, hardt og kaldt. Sett ovenfra ser det ut som et industriområde.

Men ok. Arkitektur skal gjenspeile tiden vi lever i. Og verden i dag er kanskje kaldere og mer dyster enn før. Men hvorfor ikke prøve å myke opp en hard verden med litt spennende linjeførsel, litt farger. Litt skjønnhet.

Jo da, smaken er forskjellig. Mange synes det er pent. Men når jeg sammenligner med miljøer og arkitektur i andre land, som gjøre meg glad, som vekker både undring og beundring, så er det miljøer med spennende linjeføringer, variasjon, og ikke minst farger. Farger påvirker oss mennesker positivt, det er bevist. I Drøbak kal det tydeligvis være grått, mørkt og dystert. Og med rette vinkler og flate tak. For det er in. Da må moten følges.

Så skal vi få Dømmehagen. For å gi plass til dette moderne monumentet midt i innkjørselen til – og det som skal fortelle oss at nå kommer vi til spennende, gamle Drøbak – planlegger man altså å rive gammel bebyggelse til fordel for en ny bydel. Hypermoderne og ruvende. Riktignok med mer spennende linjeføringer og arkitektur, og en annen farge enn grått, hvis tegningene vi har sett forteller sannheten. Men likevel ...

Et gatetun i Lindtruppbakken er også planlagt. Kjenner disse planleggerne Drøbak i det hele tatt? Har de overhode noe forhold til byen? Hvor skal innfartsåren til byen ligge om Lindtruppbakken blir et gatetun? Over Skrivegårdskogen? Gjennom rundkjøringen ved Grande, der til og med bussene allerede har problemer med å komme rundt?

Og Buggebakken kan bli berørt. Selvfølgelig. Hvorfor beholde noen av disse sjarmerende, trange og drøye bakkene som har gitt navn til byen?

Er det dette folk som vil flytte til Drøbaks fjordidyll vil ha? Kan det være at det i framtiden ikke lenger vil være like fristende for folk å flytte hit, fordi byen ikke lenger svarer til det man har forestilt seg og ønsket seg? Hvis småbyidyllen ødelegges, forsvinner kanskje også interessen for byen vår, både som bosted og turistmål. Og hva da med alle de rådyre leilighetene bak glass og betong, som ikke lenger blir like attraktive? Fordi byen man drømte om er blitt ødelagt.

Jo da, dette er en tendens vi ser overalt i landet. Men hvorfor ikke våge å være litt annerledes? Våge å være den som tar vare på de verdiene som så mange setter pris på.

Jeg er ikke så stivbeint at jeg ikke kan bøye knærne og være med på nytenkning og at det kan bygges i Drøbak, men la det bli vakkert! Vennlig og innbydende. Og la det passe inn i den sjarmen som den vesle byen vår allerede har og som er årsaken til at den er så populær!

Meningene er nok mange, men dette er hva jeg mener! Dette er trist galskap!

Hilsen Ellinor Rafaelsen.

Drøbaksbeboer

Drøbak

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags