Derfor skal vi ikke «snikutbygge» Nesoddmarka

Økolandsby Skoklefall

Økolandsby Skoklefall Foto:

Av
DEL

LeserbrevNå lanseres planene om et stort boligbyggingsprosjekt inn i det mest brukte turområdet til befolkningen på nordre Nesodden. Bak står Filago, et stort eiendomsselskap. De har «sminket» prosjektet som Økololandsby for å gjøre utbyggingen spiselig for alle oss «alternative» nesoddinger. Det skal ikke stor fantasi til for å se at deres mål er å tjene mest mulig penger på boligutbygging. Alt gjøres nå for å overbevise politikerne om at et det er en god og framdriftsrettet ide å ignorere vedtatte langsiktige planer for arealutnyttelsen av halvøya og omgjøre soningen av marka fra LNF (landbruk, natur og friluftsliv-område) til boliger.

Som flittig bruker av skogen på Nesodden og en av stifterne av Facebooksiden Nesoddmarkas venner med over 1600 følgere, vil jeg rope et varsko.

Hva er fakta? Kommunestyret vedtok i oktober 2016 ny grense for områder aktuelle for utbygging. I utgangspunktet bevares Nesoddmarka slik den nå ligger, men med ett unntak: mellom Skoklefall og Berger trekkes sonen et lite stykke inn i marka. Dette for å åpne opp for planene om en Økolandsby. Første trinn er boligbygging i et lite skogsområde på 9 dekar innenfor stall Kherion, pluss den bratte åsen nord bak Extra (12 dekar). Tilsynelatende «små inngrep» i områder av marka som er «lite brukt»? Men her har Filago har fått «kilen» inn i Nesoddmarka. De planlegger nå en mye større utbygging utenfor sonet område i skogen helt opp til lysløypa fra Bergerbanen i sør og nord til Heia barnehage. Smarte strateger er de også, de har et noe mer «spiselig alternativ» på lur som tar litt mindre av marka. Høyden på byggene skal være «moderate» fra 2 til 5 etasjer!

Miller som er arkitekt for utbyggerne, skriver i Amta 6. februar at både kommunens og verdens klima- og miljømål skal løses gjennom utbyggingen! Hun frister også med andelsjordbruk, parsellhager, frukthager og økologisk hagebruk. Dette kan da realiseres i dag uten boligbygging! Se til Hokholt gård, som har et velfungerende økologisk andelsjordbruk.

Skal man bygge et stort boligfelt i Nesoddmarka, må det på også på plass veier og infrastruktur og noe av dyrkamarka går da tapt. En av kvalitetene på Nesodden er at vi kan spenne på oss skiene tett ved de fleste boligområdene. Skal vi beholde denne kvaliteten, må vi styre boligbyggingen utenfor fylkesveiene som omkranser Nesoddmarka. Jeg håper vi har valgt så kloke politikere at de ikke lar seg forføre av honnørordet Økolandsby til å vedta en stor boligutbygging i Nesoddmarka.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags