Seier over brunsneglene, – med god hjelp av sulten jeger!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

InnsendtSom hos de fleste andre hageeiere i Amtaland har brunsneglene herjet med det meste som forsøker å vokse her i hagen vår ved Torkildstranda sør for Drøbak. De siste årene har jeg skrytt av at det bare er de modigste sneglene som drister seg over tomtegrensen vår. Ryktene blant brunsneglene er at fruen i det huset går beinhardt fram der hun hver kveld farter rundt med pølseklype og en melkekartong der deres skjebne bokstavelig talt blir beseglet.

Alt håp ute, eller ...?

Dette utviklet seg etter hvert til en sannhet med betydelige modifikasjoner. Etter hvert som fangsten økte fra 100, til 200, til 300 og passerte 400 snegler hver kveld, måtte vi innrømme at de brune var i ferd med å gå av med seieren. Vi slukte alt vi kom over om bekjemping av brunsnegler både i aviser, radio og på TV, men ingenting hjalp. Håpet gikk også til Universitetet på Ås, – de måtte da kunne forske seg fram til noe veldig smart?

Nye gjester i hagen

Denne våren begynte vi å fatte nytt håp, det var få av de brune å se rundt i hagen. Var vi i ferd med å vinne krigen? Kanskje var det en kombinasjon av pølseklypa og den kalde våren? Det skulle vise seg at ingen av delene kunne ta æren. Som fugleinteressert fortsatte jeg å mate fuglene utover både våren og forsommeren. Våre bevingete venner er ikke like ryddige av seg, de søler ganske mye mat på bakken under foringsautomatene. En dag oppdaget jeg at det hadde kommet nok en gjest under fuglenes matfat, nemlig et velvoksent piggsvin, så stort at det kanskje var flere små på vei?

Da jeg fikk øye på piggsvinet, som det har vært lite å se av de siste årene, gikk det opp et lys. Kanskje dette var forklaringen på brunsneglenes forsvinningsnummer? I en interessant artikkel om dette snodige lille pattedyret i bladet «Villmarksliv»; (6/2017), fikk jeg bekreftet det jeg håpet, nemlig at piggsvinet elsker snegler. I denne artikkelen sto det også litt om hvordan man skulle legge hagen til rette for piggsvinet. Det innbefattet både en kompostbinge der de kunne tilbringe vinterdvalen, og ikke minst vegetasjon hvor de kunne slumre om dagen. Det hender faktisk at de også snorker! Så vidt jeg kunne se tilfredsstilte hagen vår de viktigste livsbetingelsene for denne svært velkomne gjesten.

«Ulv i fåreklær»

En kveld min kone var ute og vannet noen av plantene som hadde overlevd tidligere års snegleangrep, oppdaget hun en liten piggsvintass som tuslet rundt ved berberishekken. Piggsvinet er som mange andre pattedyr, nattaktivt. Det er også sneglene. Det virket ganske tillitsfullt, og til tross for blitsen fra kameraet fortsatte det å snuse rundt på jakt etter brunsnegler.

Nå må vi sørge for at de bosetter seg fast i hagen vår. Spørsmålet var da hvordan gjør vi det? De spiser det aller meste, kanskje må vi fore de litt ekstra når det begynner å bli tynt med brunsnegler. Piggsvin spiser gjerne katte- og hundefor. Man må imidlertid IKKE GI DE MELK, det er rene giften for piggsvin, som har laktoseintoleranse. Vann er viktig, så vi må sørge for å fylle fuglebadet om kvelden. Vi vil jo unngå at de forlater vår hage på jakt etter brunsnegler hos naboene. De må gjerne avlegge dem et besøk, bare de har fast bostedsadresse hos oss.

Om en av nabolagets katter skulle ta opp kampen om matfatet, så vil den nok få seg en sylskarp lærepenge. Piggsvin er noen tøffinger som ikke lar seg vippe av pinnen. De har 5–7000 sylskarpe pigger og like skarpe tenner. Det som nok er mindre kjent blant folk flest er at piggsvinet faktisk kan ta livet av høns! I henhold til artikkelen i «Villmarksliv»: «kommer det et pinnsvin inn i et hønsehus om natta, kan du fort oppleve at det ligger flere drepte høner rundt omkring om morgenen, så det er en skikkelig ulv i fåreklær». Piggsvinet har da også få fiender. Den største er ikke andre dyr, men biler. De må ta mye av skylda for nedgangen i bestanden. I tillegg har mange av de gode gammeldagse store hagene blitt erstattet med mindre av den striglete sorten som piggsvin ikke trives i, uten busker, kompostbinger og lignende.

Alt du vil vite om pigg- eller pinnsvin på nettet

Skulle du fatte håp om å vinne krigen mot brunsneglene slik som oss, og ønske mer informasjon, så forsøk www.pinnsvinhjelpen.no. Der finner du svar på det aller meste om den mest effektive brunsneglejegeren av alle! I tillegg er det faktisk et trivelig lite dyr som er ganske tillitsfullt og kan bli svært tamt.

Vi var ikke sikre på om det rette navnet er «pinnsvin» eller «piggsvin», begge deler brukes jo i dagligtale. Begge deler er egentlig også riktig. «Bokmålsordboka»; opererer med piggsvin og pinnsvin som sidestilte former. Ifølge Artsdatabankens offisielle navnelister heter arten imidlertid piggsvin på norsk fordi det faktisk er dekket av pigger og ikke pinner. Det har nok dens fiender bokstavelig talt fått smertelig erfare!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags