Tanker etter «Drømmen» som forvant i Drøbak!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerFørste gangen jeg så prosjektet var på biblioteket i 2. etasje hos vår forhenværende byantikvar. Var innom der for å få råd i forbindelse med rehabilitering av nykjøpt bolig fra 1830. Vinnerutkastet for arkitektkonkurransen kalt «Drømmehagen» sto der i modell, hvor det ikke var lett å se omfanget og detaljer.

Neste gang var presentasjonen i Rådhuset, hvor prospektet av 22. mai ble framlagt og gjennomgått for politikerne. Da begynte undringene i første omgang, 3 eiendommer som ble omfattet og 2 helt borte og en stilart som ikke var forenlig innenfor vernesonen i Drøbak. Prosjektet med parkeringskjeller resulterte i en enorm sprengejobb og kjøring av minimum 200.000 lastebil lass. Dette hadde stengt/hindret innkjøringen til sentrum i 2 år og enorme støy og støvutfordringer.

Les også: Nytt skritt på veien mot «Drømmehagen»

Det ble allerede etter dette møtet tatt opp med arkitekt og administrasjon i kommunen at prosjektet var for stort og det arkitektoniske var feil. Beregninger om tilvekst av antall P plasser var 35 til tross for det ble beskrevet ca. 170 plasser, men det var inkludert til beboere og supermarked.

Det ble opplyst om at det skulle komme ny presentasjon for innbyggere og berørte parter senere, som ble avholdt på Rådhuset 20. juni. I siste liten ble det kalt et folkemøte, det var tydelig at Drømmehagen hadde til intensjon å bli gjennomført på en «elegant» måte som en del tidligere prosjekter var gjennomført på.

Les også: Byantikvaren er skeptisk til storprosjektet i Lindtruppbakken

Dette ble et rabaldermøte med sterke meninger fra alle parter hvor det fra kommune og arkitekt ble framstilt som et fantastisk flott prosjekt og fra beboere og rammede parter ble beskrevet som en katastrofe.

Det var godt for oss å høre at fylkeskommunen sendte prosjektet tilbake til Rådmannen om at det var for stort og måtte nedskaleres.

Så var det sommer ….

Onsdag 30. august kommer lokalavisen AMTA med bomben, «Drømmen er krympet» og skal behandles i Formannskapet samme dag og kommunestyret 4. september. Grunnet at økonomi i prosjektet skulle framlegges, skulle begge møter holdes hemmelig for offentligheten og dermed oss, som involverte parter og beboere. Rådmannen gikk fortsatt for det store alternativet.

Les også: Heftig krangel om «Drømmehagen» i Drøbak

Det ble fra vår side laget slagplan i samarbeid med AMTA med bruk av amta.no fikk vi formidlet nødvendig informasjon til alle politikere. I Formannskapet ble prosjektet avslått, takket være ordfører sin dobbel stemme. Aktiviteten ble øket mot møtet i Kommunestyret 4. september og møtet ble etter sterkt press åpnet for offentligheten. 

Vi møtte opp og satt spente og ventet på innleggene fra partiene, vi var trygge når det gjaldt Høyre og Fremskrittspartiet, men de øvrige var vi spente på.

Stor var vår glede når SV åpnet innleggende, de valgte alternativ 3 som var nedleggelse av prosjektet, så etter hvert ble det kun partiet Venstre som ville gå for sin versjon. Det ble 28 stemmer for nedleggelse og 3 for videre utredning.

Les også: Naboer reagerer på hemmelighold i Lindtruppbakken: – Vi føler oss skviset ut

Det er godt og være med på en prosess, hvor faktisk også politikere kan snu og innrømme at de ikke hadde satt seg godt nok inn i saken/prosjektet og at dette burde være en påminnelse om å gjøre en bedre jobb i neste prosjekt og ikke bruke store penger som resulterer usikkerhet for involverte beboere og forsinkelser for godt funderte byggesaker og andre beslutninger.

«Vi møttes i drømmene våre da vi var små», ble sagt 24. mai 2002 som endte med skilsmisse noen år senere. 

Det er selvsagt en dyd av nødvendighet å drømme, men ikke ved bruk av våre begrensede midler for å opprettholde en forsvarlig levestandard og levevilkår i kommunen og landet vårt.

La oss verne om de verdier vi har og er rundt oss og ta vare på den ballasten vi har fått fra våre forfedre!  

Vi venter spent på nye planer for eiendommen og ønsker alle nye beboere som kommer dit velkommen til vår perle på Råkeløkka i Drøbak.

Les også: Disse naboene jublet da ordførerens Drøbak-plan gikk i vasken

Les også: – Start prosessen med Lindtruppbakken på nytt

Kjell Fagerland

Beboer på Råkeløkka

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags