Akershus vurderer å følge etter Nesodden

Øyvind Solum i MDG på Nesodden.

Øyvind Solum i MDG på Nesodden. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nesodden er fairtrade-kommune, og nå vurderer Akershus fylkeskommune å følge etter.

Blant betingelsene for å bli fairtrade-kommune er at kommunens virksomheter skal tilby Fairtrade-kaffe til egne ansatte, og at et minimum av kafeer, næringsliv og foreningsliv skal støtte opp om dette, gjennom at de bruker eller tilbyr fairtrade-produkter der det ligger til rette for det.

Et fairtrade-fylke bør helst omfatte noen skoler og andre virksomheter. Poenget er ikke at alt skal omfattes, men å begynne en prosess, og forsøke å gå foran som en etisk og langsiktig aktør, som skal inspirere næringsliv, frivillighet og innbyggere til å skape et litt bedre samfunn.

Fairtrade-merket kan sammenlignes med Svanemerket eller økologisk-merking, men til forskjell fra dem så vektlegger ikke Fairtrade først og fremst miljø eller økologi, men de øvrige etiske rammene rundt produktene. En del produkter er både økologiske og Fairtrade, men det er altså ikke samme sak.

Likevel vil man med Fairtrade-merket få produkter som er dyrket mer miljøvennlig enn ordinære produkter, ikke minst fordi man i Fairtrade-systemet er opptatt av å beskytte arbeiderne.

Mange produkter produseres med omfattende bruk av sprøytemidler og med mangelfullt vern av arbeidere og omgivelser. Selv om giftkonsentrasjonen kanskje ikke er særlig helsefarlig når vi kjøper konvensjonell frukt i butikken, er det ofte sterkt helsefarlig for arbeiderne på jordet eller i fabrikken.

Det er lett å skyve fra seg at når vi kjøper kaffe, sjokolade eller en rekke andre slike vanlige produkter, så er de ofte produsert under slaveri-lignende forhold. På plantasjer og fabrikker jobber arbeiderne mange steder uten rettigheter, uten verneutstyr og med arbeidsuker som er hinsides noe som hadde blitt godtatt her hjemme. Dette bidrar til at en del produkter selges rimeligere til oss, og det fører til at mellomleddene kan ta større fortjeneste, uten at dette kommer arbeiderne og bøndene til gode. Har vi det egentlig greit med det?

Fairtrade-standardene sier at bønder og plantasjer må oppfylle en rekke kriterier for gode og trygge arbeidsforhold, arbeiderrettigheter, minstelønn og beskyttelse av miljøet. Også blant Fairtrade-farmene er ikke dette noe som er på plass fra første dag, og det er ikke alltid de lykkes, men de er i hvert fall pådrivere for å bli bedre enn i regionen ellers. Fairtrade jobber for økt markedsadgang for kooperativer/plantasjer og stiller krav til demokratisk organisering, bedre arbeidsforhold og mer rettferdige handelsbetingelser.

Bedre økonomi og arbeidsforhold gjør det mulig for bønder og arbeidere å ta mer styring over egne liv, planlegge framtiden og bidra til positiv utvikling i lokalmiljøet. Omtrent to milliarder mennesker er det som kan kalles småbønder. Ved å kjøpe Fairtrade gir vi dem i litt større grad en fair sjanse til å leve et verdig liv. Kanskje smaker kaffen og sjokoladen litt bedre da?

Det er bra Nesodden har vedtatt at vi ønsker å gå foran når det gjelder etisk handel og innkjøp, selv om vi nok synes Nesodden fortsatt har mye å gå på når det gjelder å sette strengere krav til etiske innkjøp. Vi håper nå at Akershus fylkeskommune vedtar det samme når fylkestinget om litt får en sak om det. I det lange løp er dette verdifullt for våre egne innbyggere.

Det er i kommunene og fylket vi lever våre liv, og det er her vi gjør det meste av det som skaper ikke bare dagens, men også morgendagens samfunn.

Da må vi se hvordan vi samvirker med det som skjer utenfor våre grenser, og Fairtrade og etisk handel er én liten bit i dette arbeidet.

Det å gi vårt lille bidrag til en mer rettferdig verden, kan være et lite bidrag til å forebygge sosial uro, krig og konflikt andre steder. For de som er bekymret for økende flyktningproblemer, så er dette et rimelig og enkelt tiltak og en investering i et noe mer stabilt samfunn for neste generasjon her hjemme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.