Hva president Trump kunne lære av en dame fra Drøbak

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KRONIKKI dag, 20. januar, skrives det historie når Donald Trump innsettes som president i Det hvite hus, som den hittil mest omstridte. Fra sin høye hest har han rukket å peke ut flere syndebukker, lett etter feil og generalisert hele folkeslag. Ingen har ved inngangen til sitt presidentembete skapt en dypere kløft i det amerikanske folk.

Det er fristende å harselere med den gule luggen, en sun-tan-sprayet Donald som skaper høye bølger, men i dag er det alvor og latteren sitter fast.

I en hylle i Frogn bibliotek kommer jeg over en bok, rød og rakrygget. Den er skrevet av Sylvia Salvesen (1890-1973) på Ekeberg gård, et knapt kvarters biltur fra torget i Drøbak. Før krigen besøkte dronning Maud og kong Haakon gården flere ganger.

Boken jeg vipper ut heter Tilgi, men glem ikke. Den ble utgitt i 1947, to år etter at Sylvia Salvesen slapp fri fra tysk fangenskap.

I sju måneder satt hun i enecelle på Grini. Fire ganger ble hun «luftet», to ganger fikk hun ta et bad. Fortsettelse fulgte i kvinneleiren Ravensbrück, med skitt, stank, larm, tortur og redsel for å ende opp som levende forsøksdyr. Marerittene trer frem. Hjerteskjærende beskrivelser av «hvem skal ut» - til gasskammer. Eldre kvinner som desperat forsøker å farge håret med litt sot før de nakne løper i ring og blir mønstret av kalde blikk.

Med fare for eget liv gjorde Sylvia fra Ekeberg gård en gedigen innsats for mange medsøstre. Hun fant engler fra alle folkeslag og trekker fram deres styrker, navngir enkeltpersoner som skapte håp et sted det må ha vært lett å hate, og bevarte troen på mennesket, hvor enn det kom fra . Ingen nasjoner eller kulturer settes opp mot hverandre. Ingen knuses under skosålen.

LES OM SYLVIA SALVESEN: Krigshelt, fange og dronningvenninne

Drøbak sa ja til kongen som sa nei 

«Har verden av i dag lært noe», spør Sylvia Salvesen mot slutten av boken.

«Eller har disse hundre tusener av kvinner, disse millioner av fanger utholdt et umenneskelig fangenskap eller lidt en forsmedelig død forgjeves? Har det lært oss at et folk som (...) blir utsatt for en propaganda som appellerer til havesyke, maktbegjær, alle former for egoisme, kan få den djevelske mentalitet (...), eller er vi så naive at vi tror det bare er det tyske folk som kunne bli sånn?»

Jeg håper dagens nye president har lest bøker om 2. verdenskrig. En krig som brøt ut etter at foreldrene mine hadde begynt på skolen. Ikke lenger siden! Det gjør vondt å tvile på hva Trump vet.

Sylvias historie bør børstes støv av, og hvorfor ikke av oss som bor på det stedet hun hadde så kjært. I boken sin skriver hun; «Vi kjører gjennom Drøbak, rosenes by, min lille by, som jeg elsker og som jeg lengtet etter nesten like meget i de lange år som etter gården min.»

Sylvia hadde fortjent en byste i sin roseby.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags