En barnehagebønn fra en familie bosatt sør for Vestbyveien

Elleflaten barnehage i Frogn blir lagt ned

Elleflaten barnehage i Frogn blir lagt ned Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevI vårt nærområde har vi en nedslitt ballplass, en alt for smal vei, et nedlagt hotell, et renseanlegg og en barnehage. Renseanlegget har vi sikkert glede av, men det viktigste for oss nå er selvsagt Elleflaten barnehage.

Argumentene vi har blitt forevist er langt unna å holde mål for å godta nedleggelse og etter vår mening bør alle politikerne som vurderer denne saken vite om og sette seg inn i fem argumenter for opprettholdelse av barnehagen før de frarøver vårt barn muligheten til å ha en lokal og god barnehage:

Økonomi

Rådmannen har anbefalt å legge ned Elleflaten med bakgrunn i økonomi. Det skal spares penger, men bygget barnehagen ligger i skal ikke selges. Besparelsen skal skje ved «daglig drift» og «energikostnader.» I følge rådmannens egne tall skal det spares 2.500’ i 2017 og 3.000’ påfølgende år.

Ettersom det skal være drift i barnehagen frem til sommeren 2017 regner jeg meg frem til at summen av daglig drift og energikostnader er 5.000’ pr år og at det skal legges 2.000’ i dette bygget påfølgende år.

Man sparer altså 3.000’ på å legge ned en operativ barnehage for å bruke 2.000’ på null og niks. Jeg ser selv at jeg åpenlyst har lest tallene feil, men her kommer jeg raskt videre til neste punkt:

Les mer: Hvorfor måtte Elleflaten legges ned?

Åpenhet om prosessen

Foreldregruppen i Elleflaten har forespurt et direkte oppsett på hvordan det tenkes at pengene spares. Dette har vi ikke fått, og det er forunderlig. Settes det ikke opp en oversikt/budsjett over hvordan besparelsene skal oppnås? Eller ønsker man ikke at innbyggerne skal kjenne hele saken før avgjørelsen tas? Det går nå rykter om at barnehagen skal innredes til annet bruk – om dette er lekkasjer eller bare løse rykter bør det uansett svares fra rådmann/politikere hvorvidt dette stemmer. Er avgjørelsen om å legge ned barnehagen til 47 barn tatt delvis med bakgrunn i voksne behov, i tillegg uten at det er opplyst om det i forkant?

Skal man virkelig la et bygg som ble rehabilitert og oppgradert for 25 millioner i 2009 ligge brakk og forfalle? Skal voksne kommunale behov trumfe barns behov for en lokal barnehage i en kommune som selv uttaler at den har: «– Barn og unge i fokus?»

Les mer: Sjekk politikernes forklaring på hvorfor Frogn ikke trenger Elleflaten barnehage

Miljø

Om vårt barn skulle få plass på den nærmeste barnehagen (Ullerud) vil økt kjørelengde hver dag være 3,1km hver vei. I løpet av 2 år med 190 dager i barnehagen vil vi ha kjørt 2356km ekstra med bakgrunn i vedtaket om å legge ned barnehagen. Eller hjemmefra i Fyrveien, Drøbak og nesten til Roma.

Om jeg legger til at det er 47 barn i Elleflaten barnehage og tenker meg at alle disse har det på samme måte som oss, tilsvarer det 110732km. Det er 2,7 ganger rundt jorda ved ekvator. Vår familie klarer oss nå med 1 bil i hverdagen fordi vi kan gå til barnehagen, ved nedleggelse vil det med stor sannsynlighet innebære kjøp av en ekstra bil.

Barns tilpasningsdyktighet (og de voksnes mangel på det samme)

Det sies at barna ikke har vondt av å bytte barnehage. Selv har vi en eldre datter (som var heldig å få plass på den underdimensjonerte Sogsti skole, der skolegrensen snart går ved ballbingen på nordsiden av skolen) som har gått i 4 ulike barnehager. Dette har hun taklet fint og fått mange venner på ulike steder.

Jeg tror ikke barna har direkte skade av å bytte barnehage, og jeg tror Frogn Kommune har flere gode kommunale og private barnehager. Oss voksne er det derimot verre med. Vi har et behov for å lage foreldregrupper, samlinger, bursdagslister og alt det andre sosiale som gjør at vi kan følge opp våre barn og vennene de får i hverdagen. Selv flyttet jeg til Drøbak i 2014 og hadde ikke noe nettverk fra før. Den kontakten jeg har fått med foreldrene til mine barns venner har kommet fordi vi har lokal tilhørighet til barnehagen. Det har etter min mening en langvarig verdi at jeg vet hvem foreldrene til mine barns venner er, og at jeg har jevnlig kontakt med disse.

Gjett om vi skal bruke denne samhørigheten når barna blir til ungdommer! Et annet aspekt: Kortsiktig tankegang om barnehager, der nedleggelse og gjenåpning blir vanlig, vil føre til at de private barnehagene blir regnet som mer «trygge» å søke seg til enn de kommunale. De vil dermed også få den beste kompetansen og stabile søkertall. Er dette en ønskelig utvikling for Frogn kommune?

Områdets utvikling

Foreldrene i Elleflaten har kommentert ovenfor politikerne at det skal bygges i vårt område. Da det ble sagt fra om at det allerede er 17 boliger på gang i 2017 og at det er store planer ellers i området virket det som det kom som en nyhet på en del av de spurte. Erfaringsmessig er det også bølgedaler, fjorårets gjeng med førskolebarn født i 2010 var 24 stk. I år er det 6 førskolebarn. Jeg ønsker å bo i en bærekraftig kommune som ikke må snu på skillingen og la Smier, Badeanlegg og prosjektering av omsorgsboliger gå foran de minste/svakeste i samfunnet.

Takk for oppmerksomheten.

Les mer: Sara (5) og Ellinor (3) kjemper for barnehagen sin med "gerilja-T-skjorter"

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags