Gi tid

Gi tid, oppmerksomhet og tilstedeværelse, oppfordrer Bente Bjerknes.

Gi tid, oppmerksomhet og tilstedeværelse, oppfordrer Bente Bjerknes. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I år, på Verdensdagen for psykisk helse, oppfordres vi til å bruke tiden på å gjøre ting som er godt for vår psykiske helse. Det er en generell oppfordring, som kan gi ulike svar. For hva er godt for min eller din psykiske helse?

Et grunnleggende behov hos alle mennesker er å bli sett, hørt og respektert. Det er et medfødt, dypt menneskelig behov. Vi trenger det, rett og slett.

Tenk på når en liten baby smilte til deg for første gang. Husker du det åpne blikket og den uforbeholdne tilliten du ble vist? Og husker du hva det gjorde med deg?

Opp gjennom livet opplever mange å bli såret, skuffet og avvist. Det er smertefullt, og kan føre til en annerledes holdning til livet; – vi våger ikke å være like åpne og tillitsfulle som før. Det kan være mange og ulike grunner til dette.

Sosiale medier er på mange måter et stort gode. Her kan vi holde kontakt med familie, venner og bekjente og følge ulike debatter.

Vanskeligere blir det om sosiale medier blir vår viktigste kommunikasjonsform. En stor utfordring er sosiale mediers registrering av hva jeg er opptatt av. Det kan føre til at jeg uten å vite det blir værende i mitt eget lille ekkokammer. Et annet kjennetegn er hurtigheten og at både positive og negative responser kommer lynkjapt. Dessuten tar det tid å være på sosiale medier, og mange kan nesten merke en form for «avhengighet».

Jeg har undret meg over hva vi kan gå glipp av når vår viktigste kommunikasjonsplattform er via sosiale medier. I et direkte møte med et annet menneske møter vi hele mennesket. Vi møter den andres blikk, ser den andres skikkelse og fornemmer den andres kroppsspråk. I tillegg merker vi skiftningen i den andres språk, og vi kan fange opp og respondere på f.eks. tårer, latter, usikkerhet og sinne.

Når verdensdagen for psykisk helse oppfordrer oss til å gi tid, oppmerksomhet og tilstedeværelse er det som en liten protestaksjon. Vi oppfordres til nettopp å se hele mennesket, i åpne og ærlige møter. Det er et godt råd.

I Frogn gjør ressurssenteret for psykisk helse, Frivilligsentralen og våre mange og ulike organisasjoner og foreninger en uvurderlig innsats. Også til disse organisasjonene er utfordringen gitt: i tillegg til å samles om en felles interesse eller oppgave: gi tid, oppmerksomhet og tilstedeværelse. Den samme utfordringen går til hver og en av oss.
Vi trenger det så inderlig alle sammen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.