Gå til sidens hovedinnhold

Frogn Venstre er mot et generelt forbud mot mobiltelefoner i skolene i Frogn

Line N Skuterud

Frogn Venstre

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette betyr ikke at vi mener elevene skal få lov å bruke mobilen, surfe på nettet i timene, og både miste verdifull læring og forstyrre undervisningen. Vi mener det skal være opp til hver enkelt skole hvordan de vil forholde seg til mobilen. Den er og blir en del av den digitale utviklingen. Og i mange tilfeller kan faktisk mobilen være et viktig verktøy i undervisningen. Et generelt forbud tar også bort fleksibiliteten til hver enkelt skole og lærer til å gjøre unntak. Tenk hva en SMS i friminuttet med "mamma har det fint" kan gjøre med en bekymret 14 åring. Endel konsentrerer seg bedre med musikk på ørene, blant annet endel med ADHD og dysleksi. Det er imot hvordan skolen tidligere var disiplinert, men kunnskap om menneskers ulikheter øker heldigvis.

Men takket være Høyre, som vanlig ved hjelp av FrP, ble det et snaut flertall for en ett års prøveordning med generelt forbud mot mobiltelefoner i ungdomsskolene i Frogn. Dette skal tre i kraft allerede fra høsten 2017. 

Dette forbudet kommer til tross for at samtlige høringspartnere var uenig i et generelt forbud av mobiltelefoner i skolen. Barnevakten mener det er viktig at elevene ikke blir fratatt alle muligheter til å bruke digitale medier i skolen. Utdanningsforbundet mener at elevene kan lære sosial kompetanse ved å lære fornuftig bruk av mobiltelefoner, og at man derfor skal være forsiktig med generelle forbud.  FAU ved Seiersten ungdomsskole er imot et forbud. Og selvfølgelig er elevene selv imot et mobilforbud.

Høyre mener at bakgrunnen for et mobilforbud er at dette er et viktig tiltak for å bedre læringsmiljø og det psykososiale miljøet ved ungdomsskolene. Mens nettopp elevene som lever med denne hverdagen og ikke bare observerer det utenifra, er imot et generelt forbud. De ber derimot om at skolene heller må fokusere på læringspotensialet som ligger i mobilen som verktøy i undervisningen.

Høyre og FrP mener også at ved å forby mobiltelefoner i skolen vil man løse problemet med nettmobbing. Vil man virkelig det? Er det altså bare i skoletiden nettmobbing foregår?

På tilhørerbenken i HOOK satt det lærere som ble oppgitt over avgjørelsen som ble tatt. Lærere som mener at forbudet vil gjøre arbeidsdagen vanskeligere. De forteller at heller ikke rektorene er for et forbud. Deltakende i utvalgsmøtet var en lærerstudent, som forteller at de lærer hvordan bruke mobilen som en del av undervisningen. Fordi den er en viktig del av nåtidens verktøy. En ressurs.

Så hvem er dette forbudet er til for egentlig?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.