Godt vern av Gamle Drøbak forutsetter at de som bor der trives

Kine Dirro Bøhlerengen

Kine Dirro Bøhlerengen Foto:

Av
DEL

LeserbrevÅ kjøpe bolig er en av de viktigste investeringene folk gjør. Boliger med gode funksjonelle løsninger er nødvendig for god bokvalitet. Riksantikvaren sier at det viktigste vernet er at folk trives i husene sine. Et av grepene vi må gjøre for å verne Gamle Drøbak er derfor å sikre at folk som bor der får mulighet til å gjøre funksjonelle tilpasninger av boligen sin når det er behov for det. I vernesonen betyr det at folk må kunne:

  • sette inn et nytt vindu i huset sitt selv om det tidligere ikke har vært et vindu der.
  • sette opp en bod for å få plass til sykler og annen oppbevaring så lenge boden tilpasses eksisterende bygg.
  • bygge på huset sitt så lenge det som bygges passer inn i eksisterende miljø.

Høyre mener at det ikke er noe i veien for funksjonelle tilpasninger i Gamle Drøbak så lenge det som gjøres harmonerer med eksisterende bygg og området rundt. Dette har vi sikret i forslaget til ny områdeplan for Gamle Drøbak. Planen skal opp til ny politisk behandling til høsten.

Et godt vern forutsetter også at folk flest har råd til å vedlikeholde huset sitt.
Det må være opp til huseier å bestemme om han vil skifte ut vinduer i huset sitt med gode kopier eller om han vil pusse opp vinduene på gammelt vis. Det siste kan bli betydelig dyrere.

Et annet eksempel er huseiere som forteller om at de har måttet skifte ut en vegg som er råtten, hvor de har blitt pålagt å reparere bjelkene inni veggen på gammelt vis, selv om disse ikke er synlige for noen. En huseier fortalte at en slik jobb fordyret prosjektet med 2 millioner kroner. Dette var penger de aldri fikk igjen når de senere solgte huset – det var jo ikke synlig og derfor heller ikke noe kjøper ville betale for.

Onsdag støtte jeg på en fortvilet huseier i Gamle Drøbak. På vinteren må han ha tepper i vinduene for å holde på varmen i huset. I tillegg opplever han at familien bruker betydelige summer på fyring. Når han søkte kommunen om å få sette inn gode kopier av eksisterende vinduer med god isolasjon, fikk han blankt nei. Slik kan vi ikke ha det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags