Et lite nødrop fra en relativt overarbeidet fysioterapeut

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Amta omtalte “haste – pasienter” – de som må vente på fysioterapi etter kne- og hofteoperasjoner i desember 2015.

Også andre sider av fysioterapitjenesten i Frogn kommune kan sies å ligge med “brukket rygg”.

Innen den virksomheten undertegnede driver, psykomotorisk fysioterapi, er ventelistene blitt bekymringsfullt lange. Enkelte pasienter har ventet opp til 1,5 år uten at jeg har hatt mulighet til å tilby dem behandling. Jeg arbeider i en enepraksis med 80 prosent driftstilskudd, men utfører mer enn ett årsverk fysioterapi.

Les alle sakene om fysioterapitjenesten her:

Ingen "quick fix"

Psykomotorisk fysioterapi er en behandlingsform som er rettet mot pasienter med sammensatt problematikk. Det er mange mennesker i Frogn kommune med kroniske smertetilstander, psykiske plager eller som av ulike grunner sliter med å mestre hverdagen. Psykomotorisk behandling kan bidra til at disse får mer innsikt i sine plager og hva som kan gjøres med dem – og bidra til en bedre livskvalitet og mestringsevne. Det sier seg selv at denne behandlingsformen kan være tidkrevende, både ved at hver behandlingstime varer lengre enn ved vanlig fysioterapi, og at pasientene ofte har behov for oppfølging over lengre tid. Årsakene til plagene er ikke enkle, og behandlingen er ingen “quick fix”.

Med tanke på å redusere ventelistene har jeg gitt tilbud om gruppebehandling. Mange har imidlertid såpass stort behov for individuell oppfølging, både kroppslig og emosjonelt, at de i liten grad kan nyttiggjøre seg behandling i gruppe.

Havner i skvis

Jeg føler et ansvar for alle dem som står på venteliste, og avslutter derfor mange pasienter som fortsatt føler de profitterer på behandling. Dette fører ofte til misnøye, fortvilelse og ubehagelige situasjoner for både pasienter og meg. Mange pasienter føler de blir “kastet ut” og jeg føler meg skviset til å jobbe mer enn det kommunen betaler meg for.

Jeg er glad for å lese i Amta at Høyres Eva Andersen trekker tilbake hva hun først uttalte- at politikerne ikke kunne gjøre noe i forhold til driftstilskuddene- for det er jo nettopp politikerne som kan gjøre noe!

Politikerne må prioritere

Hva slags fysioterapitjeneste ønsker Frogn kommune å tilby sine innbyggere? Ansvaret for at innbyggerne får et forsvarlig og godt tilbud ligger hos kommunens politikere. De kan prioritere flere driftstilskudd til fysioterapeuter – hvis de vil. De pasientene som blir skadelidende fordi de ikke får tilbud om psykomotorisk fysioterapi er ikke alltid de som roper høyest – derfor dette lille nødropet fra en relativt overarbeidet fysioterapeut som ser mye lidelse og store behov.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.