Noen ganger hadde det vært deilig å tro på himmelriket

DEL

KronikkSnart er den store dagen her. I morgen, faktisk. Mange av oss gjør akkurat det samme som vi gjorde i fjor og året før. Men selv om julaften repeteres med omtrent samme innhold hvert år, så gleder vi oss. Fordi det er tradisjon. I Norge er vi flinke til å bevare tradisjonene våre. I våre dager forbinder de fleste julen med Jesu fødsel. Selv om han visstnok ikke ble født i desember, er det da vi markerer det. Mange av oss feirer ikke jul fordi vi er kristne, men fordi det er tradisjon.

Noen ganger blir jeg nesten misunnelig på dem som har en kristen tro. Jeg ser godt at det i tunge stunder kan hjelpe å ha noen å snu seg til. En kraft som ikke dømmer og som alltid lytter. Og ikke noe ville gledet meg mer enn hvis jeg trodde at mine døde foreldre fortsatte sitt liv i en annen dimensjon. Det hadde nok vært lettere å bære sorgen over alle man mister med den vissheten. Men på tross av familiehistorien med en misjonær som bestefar er det helt umulig for meg å omfavne en tro. Noen snakker om begrepet kristne verdier. Jeg blir i stuss over hva dette egentlig betyr. Jeg tror det betyr, litt enkelt oppsummert, at man skal være snill og grei.

KrFs Valgerd Svarstad Haugland mener mye om det kristne verdigrunnlag. Hun synes det er viktig å ta vare på den kristne formålsparagrafen fordi hun mener den sikrer verdiforankring i tråd med de verdiene som har vært et godt grunnlag for landet i tusen år. Her er Svarstad Haugland og jeg på vikende front. Mange av de verdiene jeg setter høyest har ikke bakgrunn i kristendommen. Demokrati er en av dem. Det var diktaturet som var Jesu ideal, slik jeg tolker bibelen. Åndsfrihet og toleranse sto heller ikke i høysetet da Jesus truet de som ikke var enig i hans lære med evig pine. Homofili er fortsatt problematisk i noen kristne miljøer. Så vil sikkert alle moderne kristne si at de velger å se forbi dette. Men jeg er altså ikke blant dem som mener at et budskap skal kunne tolkes fritt av mottaker. Et budskap som til slutt smuldrer opp fordi man velger å trekke fra det man ønsker kan ikke selges inn som kristent verdigrunnlag i 2016. Mener jeg. Bjørn Eidsvåg har tatt til orde for å revidere kirkens tradisjonelle forståelse av Jesus, denne debatten er velkommen for slike som meg.

Med dette ønsker jeg alle Amtas lesere en god jul med sprø svor, gavegleder, kirkebesøk og familiesamvær. Takk til alle som bidrar til å arrangere alternativ julaften, både i Frogn og på Nesodden. Julen får ofte fram det beste i oss mennesker, nestekjærligheten flommer over. I bibelen er det forklart med ordene «Du skal elske din neste som deg selv.» På Wikipedia forklares ordet nestekjærligheten som et eksempel på en aktiv, utadvendt kjærlighet. Uansett religiøst ståsted så er det nå tid for å nyte noe av det som binder oss sammen som mennesker. Tradisjoner. En riktig god jul til alle lesere i Amtaland.

Felicia Øystå

Ansvarlig redaktør Akershus Amtstidende

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags