Kan klokketårnet vårt nå betegnes som frittstående?

Av
DEL

LeserbrevPå Nesodden er det bare Nesodden kirke og klokketårnet på Tangen som har blitt beæret med det Blå informasjonsskiltet. Et slikt skilt skal kun plasseres på et sted knyttet til en betydningsfull person, en historisk begivenhet eller bygning.

På klokketårnets Blå skilt står det: «Norges eldste frittstående tåkeklokke». Men kan vi nå lenger si at klokketårnet ligger der frittstående? 

Adjektivet frittstående blir i ordboken til Det Norske Akademis beskrevet slik: «som står fritt, for seg selv, i viss avstand fra omgivelsene». Det er dessverre ikke lenger tilfelle for vårt, nye historiske landemerke. For nå vil en kloss av en bygning stille klokketårnet i bakgrunnen. Når Blå skilt skal utformes får man noen teksttips. Blant annet står det: «Unngå å ta med opplysninger som lett kan endres over tid». Nesodden kommune og utbygger av Signalen brukte ikke mange månedene på å gjøre klokketårnet langt mindre frittstående enn det fortjener. Og selvsagt som Nesodden historielag fortjener.

Ordfører Truls Wickholm sier at han gleder seg til å sitte på taket på Signalen med utsikt over Oslo, fjorden og klokketårnet. Jeg måtte gni meg i øynene for å sjekke om jeg leste riktig, for dette var jo Reinne ord for pengene. For fra store deler av sjøen vil man ikke nå se særlig mye av klokketårnet, men fra takterrassen på Signalen vil utsikten være upåklagelig. Men var det slik vi ville ha det? Hvor har politikerne og administrasjonen vært i planleggingen av Signalen? Er det ingen som har spurt seg om hvordan bygningen naturlig skulle falle sammen med klokketårnet? Det er sikkert ikke så lett å se alle skjær i sjøen på bakgrunn av tegningene, men litt egenvurdering er jo alltid tillatt. For meg virker det som om at tankene kun har vært fokusert på å få ferdig serveringsstedet, koste hva det koste vil. Og det har kostet klokketårnets frihet.

I saker som kommunen behandler i forbindelse med tiltak innenfor strandsonen, refereres det til at det skal legges vekt på å opprettholde og forbedre allmennhetens tilgjengelighet til strandsonen fra landsiden og sjøsiden. Slik det nå ser ut etter byggingen av Signalen sjøbad, er allmennhetens tilgang til strandsonen sterkt redusert. Tidligere kunne alle ferdes på sjøsiden av den gamle Signalen. Nå er bygget stort sett plassert utover hele den tidligere gangveien, slik at det ikke er mulig å gå langs hele bygget. Kanskje er dette noe som kommer med tiden. Ikke vet jeg. Synes det er viktig å gjøre oppmerksom på denne viktige detaljen for allmennheten. 

Arild Drolsum

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags