I 2003 dro Irene og mannen Dag til et av verdens fattigste land for å hente to barn. De bodde i Singapore der Irene jobbet for selskapet Max Manus Asia og mannen hadde etablert et norsk advokatfirma. Det var starten på en innsats som har reddet mange liv i Kambodsja. I et intervju Amta gjorde med Irene Rømmen i 2014 fortalte hun om sjokket de fikk da de fant ut at den vanligste dødsårsaken blant kvinner fra 15–49 år er komplikasjoner under og etter fødsel. De fleste av oss blir sjokkert over at mennesker på samme jord lever i en virkelighet som er så forskjellig fra det privilegerte livet vi har i Norge. Men de færreste av oss har motet og viljen som Rømmen har utvist. Mange av oss ønsker å gjøre en forskjell, og gjør det også, men om Rømmen kan vi si at hun er med på å redde verden med sine egne hender.

Så langt har Rømmen sørget for en trygg start for 20.000 barn i Kambodsja. Hun har ikke bare sørget for at de ble født under trygge forhold, men mange barn har fått både undervisning, mat og mulighet til å drive idrett. Sreythai og Mean, som ellers ville hatt få muligheter til en utdannelse får gå på skole i Norge.

Alt dette, og mye mer enn vi har plass til å skrive i Amta, har Rømmen satt i gang. Ett menneske fra Drøbak kan utgjøre en stor forskjell i verden. På vegne av alle oss som gjerne skulle gjort mer, en stor takk til Irene Rømmen, en helt fra Drøbak som gjør en beundringsverdig innsats for de svakeste på jorden.