Hvert eneste sekund teller

Av
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LederDenne uken har avisen hatt to triste forsider. To personer har dødd i brann, både på Fagerstrand og i Frogn. Desember er den måneden i året hvor flest omkommer i brann. Årsaken er åpenbar, på denne årstiden oppholder vi oss mest innendørs. I vinterhalvåret øker bruken av potensielle brannkilder som vedfyring, elektrisk oppvarming og levende lys. Ingen av de to brannene er ferdig etterforsket av politiet, så vi vet ennå ikke årsaken. Uansett årsak til disse brannene minner det alle oss på hvor fort en slik tragedie kan skje.

I 2015 omkom 35 personer i brann i Norge, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Snittet siden 1979 er 64 personer, så det går riktig vei. Folkeopplysning og nye tekniske krav hjelper noe. Takket være at de aller fleste har forstått viktigheten av røykvarslere går denne statistikken ned. En røykvarsler er billig i innkjøp, enkel å montere og en forsikring som kan redde liv.

I julen tenner vi stearinlys som aldri før. Og vi pynter med julebelysning i huset. Dette øker faren for brann, så vi vil minne om noen viktige ting å sjekke. Tenk igjennom hva som kan gå galt. Har du kontroll på røykvarslere og brannslokningsapparat? Det kan også være en god idé å ha en brannøvelse i boligen din, særlig der det bor enten barn eller eldre. Å kartlegge om det er rømningsveier fra alle soverom er et lurt tiltak. Kanskje trenger boligen din branntau fra de øverste etasjene.

Gjør forarbeidet, hvert eneste sekund teller om huset ditt brenner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags