En siste byråkrat-hilsen

Av
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LederOver dobbelt så mange søkte i 2016 om å få spredd asken sin som året før. Det finnes et strengt regelverk for hvor asken kan spres, og i Oslofjorden er det kun tillatt mellom Steilene og Asker. I Norge har vi regler for alt, også for dette. Har du et ønsket om å få spredd din aske ved Småskjær i Drøbaksundet er dette altså ikke tillatt.

I regelverket står det blant annet at askespredningen kan tillates i områder som har et tilstrekkelig øde preg og slik at asken tas opp i naturen. Antakelig er det denne setningen som ligger til grunn for at fylkesmannen har bestemt at det ikke er tillatt å spre asken utenfor Drøbak.

Vi forstår ikke hvordan denne handlingen kan være så streng regulert med tanke på hvor mye en urne inneholder. Å påstå at asken fra en urne er så betydelig at den ikke tas opp av naturen er tvilsomt tror vi. Vi tror ikke aske fra en urne utgjør en trussel for naturen. Og vi kjenner til flere som har strødd asken av sine kjære i Drøbaksundet. Spørsmålet er hva som ville skjedd hvis de ble tatt på fersk gjerning.

I reglene står det også at askespredning skal skje diskré og avskjermet fra utenforståendes oppmerksomhet. I tillegg skriver de at det skal foregå i sømmelig former, og med respekt for avdøde. Vi må anta at alle som utfører en slik handling opptrer med respekt overfor den avdøde. Og at man ikke legger seg til med en partybåt midt i sundet en varm sommerdag for å utføre en slik handling. Vi tar for gitt at et siste ønske fra en avdød blir etterfulgt av pårørende.

Med dette som bakteppe mener vi fylkesmannen burde åpne for spesifikke ønsker ved askespredning. Vi vet om flere som ikke har overholdt fylkesmannens føringer, og det kommer sikkert til å skje igjen. Dette er noe vi mener det burde vært åpnet for, slik at man kan etterkomme et siste ønske, uten å føle seg som en lovbryter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags