Mer bærekraftig mat i Nesodden kommune

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Leserbrev

Helse- og miljømyndighetene anbefaler redusert kjøttforbruk, De Grønne mener kommunen må ta ansvar ved å legge til rette for sunne og bærekraftige matvalg i kommunens virksomheter.

Kostholdsendring mot mer plantebasert mat er i følge Miljødirektoratet det mest kostnadseffektive tiltaket for å redusere klimagassutslipp i Norge i et tiårsperspektiv. Husdyrproduksjon er i dag ansvarlig for nærmere 14% av de norske klimagassutslippene. Med mål om å redusere klimagassutslippene i kommunen med 40%, må også tiltak for å redusere utslippene knyttet til matforbruket iverksettes. Det grønne skiftet fordrer i tillegg en mer bærekraftig utnytting av våre biologiske ressurser. Det er bred faglig enighet om at en overgang til mer plantebasert mat er nødvendig av hensyn til matforsyning ettersom 90% av global soyaproduksjon og 1/3 av kornproduksjon går med til å fôre opp husdyr, mat som kunne gått direkte til mennesker.

Økt satsing på vegetarisk mat vil også kunne bidra til sunnere, bedre og mer varierte måltider på kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner. Helsedirektoratet anbefaler et kosthold som hovedsakelig er plantebasert - forskning viser at høyt inntak av mettet fett fra animalske produkter er en hovedårsak til de stadig mer utbredte livsstilsykdommene som overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer og noen typer kreft.

Vi ønsker derfor at kommunen skal øke andelen vegetariske måltider, og samtidig løfte frem vegetarisk en dag hver uke, for eksempel gjennom Meatless Monday. Vegetarisk matlagingskurs og brukerundersøkelser skal sikre et ernæringsmessig godt tilbud og fornøyde brukere.

Dette handler ikke om å begrense folks valgfrihet, men om å bidra til økt matmangfold og sikre forbrukerrettighetene. Valgfrihet burde ikke være en rettighet forbeholdt de som vil spise kjøtt, men også for de som ikke kan eller vil spise kjøtt – eller som ønsker å spise mindre av dette. De som vil ha kjøtt skal fremdeles kunne få dette.

I Sverige har allerede 40% av alle kommuner innført en kjøttfri dag eller redusert kjøttforbruket tilsvarende på andre måter, i Norge har flere kommuner innført en fast vegetardag og/eller gjort vegetarisk mat tilgjengelig hver dag i kommunens kantiner, bla Oslo, Bergen og Fredrikstad

De Grønne håper at også Nesodden kommune vil gå foran ved å legge til rette for grønnere matvalg og økt matmangfold, og dermed inspirere til et sunnere og mer bærekraftig matforbruk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags