Ta vare på pinnsvinene

Av
DEL

LeserbrevVi har vært så heldige å få regelmessige kveldsbesøk fra et pinnsvin på terrassen vår – noe som har vært et trivelig bekjentskap! De er både hyggelige og morsomme skapninger, noe som gjør det sjokkerende å lese at det i Norge i dag kanskje bare eksisterer et par tusen pinnsvin.

Pinnsvins måte å beskytte seg mot farer på – ofte å stoppe opp og skyte piggene ut – fungerer dårlig mot biler. I det siste har de også fått en stor fiende til, nemlig motorgressklippere. Et pinnsvin vil i møte med en slik kunne finne på å stoppe opp og la piggene stritte. Dessverre hjelper det lite, og motorgressklipperen fortsetter å gå, og skamferer pinnsvinet uten nåde.

Pinnsvinet er totalfredet, og det er straffbart å skade det. Slik sett må man kunne spørre seg om det kan være lov med robotgressklippere som går hele døgnet. For pinnsvinet kommer stort sett frem når det skumrer, så om maskinen er skrudd av innen det så kan det gå bra. Riktignok er motorgressklippere fortsatt en fiende til pollinerende insekter og mye annet biologisk mangfold, så om man absolutt vil bruke sånne så er det best hvis man bare bruker dem bare på en del av plenen, og lar resten vokse mer fritt.

Men ok, for deg som ikke gleder deg over små pinnsvin-besøk om kvelden, hvorfor bry deg?

Hjelp til å fjerne brunsnegler kunne være én sånn grunn! Vi stusset en stund om dette virkelig var sant, for vi observerte jo at vårt pinnsvin ikke akkurat knasket i vei på noen av våre større eksemplarer, og det kan man jo ha forståelse for. Saken er likevel at pinnsvinene spiser egg og småsnegler. De sørger derfor for at sneglebestanden i hvert fall ikke får utvikle seg, og at den kan bli borte på 2–3 år, i hvert fall hvis man fjerner nye som kommer. Heller enn å bruke sneglegift bør man derfor legge til rette for at pinnsvinene trives i hagen, og så er saken ordnet.

Kanskje Nesodden kommune dermed burde ha en liten kampanje for å legge til rette for pinnsvin, heller enn en sneglegift-utdelingskampanje, som de hadde for en stund siden? Pinnsvin vil dessuten stort sett jage vekk rotter, samtidig som pinnsvinene dessverre også kan bli syke hvis de spiser gift som er lagt ut.

Et lite tips til glede for pinnsvin, og for så vidt for alle andre små tørste skapninger når det er varme og tørre perioder, er å sette ut en vannskål i hagen. Det er kanskje det mest grunnleggende, utenom det å beholde litt villnis. For litt busker og kratt er oaser for pinnsvin, men også for insekter, som trengs for matproduksjon og en levende natur.

Hva gjør du om du finner et skadet pinnsvin?

Finner du et skadet/sykt pinnsvin eller en pinnsvinunge må du ikke overse det. Det trenger hjelp i dag. I morgen kan det være for sent! Ikke legg det i veigrøften eller under en hekk.

Husk at disse pinnsvinene ikke har luksusen av tid, de kan ikke vente! Pinnsvin vil muligens ikke vise symptom på sykdom/svakhet/smerte før det er veldig sykt.

Før du ringer oss:

Ikke forlat pinnsvinet uten tilsyn for å gå og ringe, det kan være borte når du kommer tilbake. Løft pinnsvinet opp med hansker, håndklær, skjerf, votter, t-skjorte e.l. og legg det i en høy eske. Pinnsvin er flinke til å klatre. Legg et håndkle e.l. over pinnsvinet slik at det kan gjemme seg.


Pinnsvinvenn Sofie er opprørt - nå vil hun samle inn penger til varselsskilt 

Øyvind Solum

Kommunestyrerepresentant, Nesodden Miljøpartiet De Grønne

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags