Kunstgressbaner: Den nest største kilden til utslipp av mikroplast

Kunstgressbane på Sogsti skole

Kunstgressbane på Sogsti skole Foto:

Av
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LeserbrevDekkslitasje fra biler er den største kilden til mikroplast på land, og et så stort problem at Miljødirektoratet mener at veier bør vaskes med bedre metoder for å samle opp og rense mikroplasten. Dette fordi dekkslitasjen fører til betydelig lokal luftforurensning, og siden mikroplasten som sprer seg, renner ned i avløp og videre til havet. Filtrering og oppsamlingssystemer for mikroplast i avløp langs veier kan være aktuelt. Man må for øvrig anta at dette ikke er noe mindre problem selv om bilene kjører på mindre skadelig drivstoff. Uansett om alle kjøretøy blir varianter av ebiler, så vil dette være et betydelig problem, som understreker behovet for å få flere over på kollektiv.

Så er det slik at kunstgressbaner, som det jo blir flere av for hvert år, er den nest største kilden til utslipp av mikroplast på land. Grunnen er ganske åpenbar. De sorte småkulene, gummigranulatene som banen er full av, lages vanligvis av oppmalte brukte bildekk. Det brukes tonnevis til hver bane, og hvert år må det fylles på med flere nye tonn på hver eneste bane, siden granulatene forsvinner med måking, regn og stort sett alle aktiviteter. Det finnes alternativer, men dekk-granulater er vel billig og enkelt å bruke. På mange baner bryr man seg heller ikke så mye om hva som skjer med tonnene som forsvinner. Det er kanskje enklere og billigere å fylle på nytt enn å lage gode oppsamlingssystemer, eller så har man kanskje bare ikke tenkt ordentlig gjennom hva disse tingene innebærer. En del baner har systemer for å begrense spredning, uten at man klarer å unngå det helt.

Les mer: Dårlig Oslo-luft finner veien til Nesodden på de verste dagene

Fortsatt vet man ikke fullt ut hva denne voldsomme spredningen av mikroplast kan føre til. Vi vet at havet fylles stadig mer opp, og at fiskers mage fylles opp av dette, gjerne ved at plasten først spises av dyreplankton, som forveksler plasten med mat. Sammen med plasten følger det gjerne med andre miljøgifter. En lang rekke andre dyr og planter fylles gradvis også opp av mikroplast, noe som gjør at stadig mer av maten vår inneholder mikroplast.

MDG har dermed både på Nesodden, på fylkestinget og flere steder fremmet forslag om å utfase oppmalte bildekk som granulat i kunstgressbaner. Når Miljødirektoratet nå så klart bekrefter at det er grunn til bekymring, og i realiteten anbefaler utfasing av granulater lagd av brukte bildekk, regner vi med at det blir enighet om dette når saken snart kommer opp igjen i plan- og teknikkutvalget. Administrasjonen innstilte før jul på at Nesodden bare skulle fortsette som før inntil videre. Det kan vi ikke være bekjent av!

Les mer: Nesodden ornitologiske forening har stadig innsigelser til Munkerud næringsområde

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags