Gå til sidens hovedinnhold

- Trygghet og forutsigbarhet er noe av det viktigste for folk som sliter psykisk

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev skrevet av Bjørnar Wetlesen,Linda Maria Lorvik, Sigmund Espedal, Emilie Dahlén, Børge Røstad,Malin Aursnes, Egil Kjartan Myklebust , Ragnhild Hokholt- På vegne av Aksjonsgruppa for bevaring av Nesoddtangen Gård.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi som er brukere av Nesoddtangen Gård er naturligvis glade for at det ser ut til at det ikke blir nedleggelse, men vi opplever det likevel som dramatisk når det blir et kutt tilsvarende 1/4 av budsjettet, vi er allerede skjært inn til beinet! I tillegg kommer nå usikkerheten rundt hvor vi skal være, når flertallet ønsker at det skal vurderes alternative lokaliseringer, uten at det gis noen begrunnelse for dette. Trygghet og forutsigbarhet er noe av det viktigste for folk som sliter psykisk. Dessuten er det mye god helse i god beliggenhet, noe som er unikt for gården. Lokalitetene i dag har spilt en stor rolle for hvordan tilbudet er utformet, med bl.a. mulighet for friluftsliv og nærhet til naturen. Vi mener at dagens beliggenhet er optimal i forhold til psykisk helse, og ser ikke helt hva som skal kunne fungere som et «likeverdig tilbud» – som flertallspartiene sier i forslaget – i forhold til dette. Hva som faktisk ligger i begrepet et «likeverdig tilbud» er foreløpig ganske i det blå. Vi mener derfor alvor når vi har slagordet «Bevar Nesoddtangen Gård» – for det er stedet vi ønsker å bevare, med det tilbudet som er der i dag!

Les mer: Nesoddtangen gård synes foreløpig reddet

Gården slik den er i dag ble satt i stand ved hjelp av massivt arbeid fra to arbeidere som selv er brukere av stedet, finansiert av midler fra psykisk helse. Å gi dette bort til næringsvirksomhet blir da helt feil. Helse bør etter vår mening, enten det er snakk om somatisk eller psykisk helse, være et offentlig ansvar og ikke overlates til private profittorienterte interesser.

Flertallet ba som nevnt rådmannen vurdere andre lokaliteter, uten at det ble gitt begrunnelse for dette. Men katta er nå kanskje sluppet ut av sekken: Torbjørn Sætre fra Nesodden Høyre skriver i et innlegg på facebookgruppen «Nesodden Debattgruppe» 30.11 at bakgrunnen for relokalisering er alternativ bruk av gården, og da implisitt til næringsformål. Han skriver i en kommentar: «Det er mange ønsker og muligheter for bruken av Nesoddtangen gård. Nesodden kommune må påse at kommunens eiendommer utnyttes på best mulig måte. Nesoddtangen gård kan ha et inntektspotensial. I en situasjon der kommunen snur alle steiner for å skape nok inntekter til å finansiere kommunale velferdstjenester, ville det være grov tjenesteforsømmelse å ikke vurdere dette.» Klare ord for pengene! Det er dette vi både har fryktet og hatt en mistanke om: at vi som sliter psykisk risikerer å bli presset ut av dette unike stedet, til fordel for næringsdrift og profittinteresser.

Dag Einar Tjersland, kokk, servitør og vinkelner med flere etablissementer i Oslo, har den siste tiden jobbet aktivt for å presentere sine vyer for drift som han ønsker å starte på gården. Uten å være i dialog med brukerne av gården har han i formannskapet 23.11, i et stort oppslag i Amta 30.11 og på Næringslivets Dag på Tangenten 01.12 – og muligens andre steder som vi ikke har fått med oss – lagt fram sine planer for omfattende utbygging og oppstart av alt fra matkultursenter og bakeri til ølbrygging, kursvirksomhet og hagedrift. For det første reagerer vi på at disse planene er utformet uten dialog med oss som er brukere. For det andre reagerer vi på at disse planene er presentert for politikere og offentligheten – uten dialog med oss som er brukere. For det tredje reagerer vi på at både politikerne i formannskapet og Akershus Amtstidende tilsynelatende sluker dette rått uten å stille et eneste kritisk spørsmål – uten dialog med oss som er brukere. Hvordan skal vi da ha tillit til at dette blir et sted som setter brukerne i sentrum, eller at politikerne gjør vedtak som er til det beste for folk sin psykiske helse i kommunen?

Les mer: Dag Tjersland har konkrete planer for Signalen og Nesoddtangen gård

Vi reagerer også på hvordan vi som brukere blir omtalt – som noen som skal «integreres i prosessen» og at vi skal kunne «jobbe der om prosjektet blir en realitet» (Amta 30.11). Et av målene for driften av Nesoddtangen Gård er at flest mulig av aktivitetene der skal være brukerstyrt. Vi ser ikke mye

brukerstyring i den måten å bli omtalt på! Og dessuten er det ikke videre press om deltakelse i arbeidslivet som er det mest presserende for mange av oss.

Til slutt må det sies at Dag Einar Tjersland sine ideer er gode, men vi anbefaler ham å finne andre lokaler enn Nesoddtangen Gård! Og vi anbefaler Nesoddens politikere å ta inn over seg hva det vil si å jobbe forebyggende i forhold til psykisk helse! Vi oppfatter det som hjerteløst å rasere dagtilbudet på Nesoddtangen Gård!

Les mer: Holdt kunstaksjon på Nesoddtangen gård

Kommentarer til denne saken