- Er det bærekraftig å bygge boliger?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevSchilling og Grimsrud argumenterer mot bærekraftigheten ved å bygge økolandsby på Skoklefall. De påpeker, som sant er, at alle utbyggingsprosjekter innebærer skade på natur, klimautslipp, skaper trafikk og bidrar til press på skoler og offentlige tjenester. De spør retorisk om noe er endret siden forrige kommuneplan-rullering, hvor dette området ikke var avsatt til utbygging, og svarer: ingenting.
 

Da må jeg svare at det er mye som er endret på disse fire årene. Om Norge skal oppfylle Paris-avtalen krever det at vi bygger på en annen måte enn tidligere, både for direkte utslipp men like mye for å begrense trafikk. Dels av samme grunn har Akershus fylkeskommune vedtatt en regional areal- og transportplan for Oslo og Akershus, hvor Nesodden pålegges å legge 80% av all vekst til tettstedet Nesoddtangen. Grensen blir fastlagt i den kommende kommuneplanen, men foruten områdene på Tangenåsen og mot båten, kan muligens grensen strekke seg mot Alværn på vestsiden, og Fjordvangen på østsiden. Dette vil gi mulighet til å beholde grønne og forholdsvis urørte områder innenfor vekstområdet.

Om kommunestyret ender med å si nei til prosjektet på Skoklefall så vil det bety mer fortetting på Tangenåsen, Oksval, Berger, Hellvik osv. Noen steder er det greit, andre steder ikke. Noen områder avsatt til boligbygging innebærer mer bilkjøring enn fra Skoklefall, som tross alt er i gåavstand til mye. I den kommende kommuneplanen vil det trolig foreslås at flere tusen mennesker skal bosette seg i tettstedet Nesoddtangen i tiårene fremover, mens det blir vanskeligere å få godkjent byggeprosjekter andre steder på Nesodden. Så prøver vi å få aksept for at mer kan skje på Fagerstrand, men vi må tenke utvikling på en annen måte enn i tidligere kommunestyreperioder.

Men er utbygging bærekraftig? Vel. Et grunnleggende spørsmål blir jo hvor mange boliger det skal bygges i årene fremover. I siste periode har det stått 100 boliger pr år i kommuneplanen. Nå foreslås det trolig at dette økes til 150 boliger. Denne veksttakten kan gjerne diskuteres og utfordres. Det er ikke gitt at vi i så stor grad skal bidra med å løse boligutfordringer for folk i Oslo-området, selv om en lav utbyggingstakt kan drive prisene oppover. Men når dette tallet er satt så er det grunn til å tro at et prosjekt som det på Skoklefall er mer bærekraftig enn mange alternative prosjekter, hvor både bygg er mindre klima- og miljøvennlige, og hvor det ikke ligger så godt til rette for gange, sykkel og kollektivt.

Les mer:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags