– Et sminket lik er fortsatt like dødt

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det burde ikke ha vært noe å diskutere. Byggingen av 600 boliger på Skoklefall, et inngrep som vil trampe over så vel markagrensa som intensjonene med et LNF-område, burde ha blitt lagt dødt før det overhodet ble presentert.

DEL

Men akkurat som de kyniske spekulantene bak dette prosjektet åpenbart regnet med, så får de nå drahjelp av «ja til alt som er nytt-kameratene», og vi andre er nødt til å ta denne vederstyggeligheten på alvor.

Som gammel reklamemann må jeg le når jeg ser reklamemateriellet for denne såkalte økolandsbyen på Skoklefall. Her er det frittgående budskap, traktorer og sykler, og jammen dyrker de lykkelige alternativ-menneskene poteter også. Dette er så idyllisk at det nesten er mulig å glemme alle underliggende fakta. Men bare nesten, for denne illustrasjonen er like mye verdt som Trumps valgløfter. Se på økolandsbyen det samme firmaet har bygget i Hurdal. Det ser ut som et hvilket som helst boligfelt, uten en geit å se noe sted, og det vil bli realiteten på Nesodden også. Det vet utbyggerne godt, men for å kunne få bygge i marka, i LNF-område, så er de nødt til å selge mer enn et boligfelt – de er nødt til å selge en drøm.

Men da er det kanskje på tide å våkne opp. Disse boligene vil ikke bli for folk flest. De vil bli dyre, og flesteparten av dem som flytter dit vil komme utenfra, uten noe forhold til marka eller historien. De vil ikke ha noe som helst krav på seg til å skape denne utvendige idyllen, og de fleste vil neppe ta seg bryet. De vil som andre ha biler, mange av dem mer enn en. De vil trenge barnehageplasser, skoleplasser, sykehjem og leger, og et stort flertall av dem vil ta overfylte båter inn til jobben i Oslo. Kort sagt vil minimum 1500 mennesker plutselig trenge et infrastruktur som ikke finnes, og den politikeren som lover at alt vil være på plass når alle flytter inn, bør ingen stemme på igjen.

Tilhengerne argumenterer med at mange vil ønske å flytte til Nesodden de neste årene, og det tror jeg er helt riktig. Med så kort avstand til byen, og ryktet om et politisk flertall som er tilnærmet hemningsløse når det kommer til utbygging, så vil Nesodden friste mange. Men hva blir da igjen av det særpreget som har gjort at så mange av oss har blitt så glade i Nesodden? Det er ingen menneskerett at alle som vil til Nesodden skal få bosette seg her.

Det vi ser nå er intet mindre enn kampen om Nesoddens sjel. Skal Nesoddens fremtid formes av kortsiktige politikere som Erik Adland og kyniske spekulanter som Ketil Johansen, eller skal folket stå opp for de verdiene som gjør Nesodden unik?

For alle som ønsker å bevare er første skritt å si et rungende nei til det massive boligfeltet på Skoklefallsletta. For selv om det er dyktig sminket, så er det fortsatt et lik.

Les mer:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags