Hvem kan man stole på?

Nesoddbåten er en viktig del av Nesoddens egenart.

Nesoddbåten er en viktig del av Nesoddens egenart. Foto:

Av
DEL

LeserbrevRødt har i løpet av de siste dagene kommet med en rekke påstander. Min erfaring, ikke bare med politikk, er at de folkene som er mest skråsikre og kan fortelle deg med hundre prosent sikkerhet hvordan verden henger sammen, hvem som er snille, hvem som er slemme, de folkene skal du være litt forsiktig med. Den Kinesiske folkerepublikken er i all hovedsak ikke en representant for vanlige folk i Kina.

Noe av det som er fint med et lokaldemokrati som Nesodden er at politikerne er tett på folk. Ja ,de kan ofte være naboen. Mange har barn, søsken, foreldre og besteforeldre i kommune. Påstander om at man vet hva slags folk dette er, eller vet at de er motivert av å ødelegge for Nesoddens egenart blir derfor også rimelig urimelige.

Det som skjer av saksbehandling i kommunen er offentlig tilgjengelig. Mange av de politiske møtene kan følges på nett og ligger ute i opptak flere år etterpå.

I arbeidet med kommuneplanen har jeg prøvd å være åpen om hva jeg synes er viktig. Mye av det er basert på innspill fra folk jeg møter på Nesodden. Eksempelvis ønske om kulturarenaer, kafeer og flere arbeidsplasser. Andre ting er basert på erfaringer vi har med utviklingstrekk fra andre steder. Nesodden ligger veldig nærme Oslo. Mange har flyttet hit på bakgrunn av det og vi fortsetter å se at barnefamilier fra Oslo selger leilighetene sine for å finne et hyggelig hus på Nesodden. Det er flott. Men nærheten til Oslo gjør også noe med prisene. I forbindelse med at jeg skulle skrive dette gikk jeg inn på Amta og sjekket prisutviklingen på bolig som ble solgt i Tangenveien nå i august. Den gikk for 2,5 millioner i 2006. Nå gikk den for 6,5 millioner. Prisen hadde nærmest tredoblet seg. Min påstand er om vi ikke bygger flere boliger vil Nesoddens egenart endres ved at ingen med vanlig inntekt har råd til å bo her eller flytte hit lengre.

HER ER RØDT SINE LESERBREV:

Samtidig kan vi ikke bygge ned alt vi er glad i og som gjør det godt å bo her. Derfor tar vi nå en kamp med fylket og staten for at vi skal kunne dele boligbygging mellom Fagerstrand og Tangen. Det er allikevel ikke nok. Vi som kommune må også lete etter virkemidler for å få utbyggere til å bygge fler boliger som er for vanlige lommebøker, og vi må bruke våre egne eiendommer for å få til det samme. Det er lite verdig at boligpriser presser folk ut av kommunen.

Når vi bygger i fremtiden må vi også ta mer hensyn til at folk skal leve utenfor husene ikke bare inni. Åpne plasser i og utenfor bygg må invitere til møter og samtale, og være med på å skape et bedre samfunn. Popup-parken ved Tangenten har gjennom sommeren inspirert til bruktmarked. Mange sliter med ensomhet og blir sittende inne. Frivilligheten er stadig på jakt etter rom. På Sørenga i Oslo har DNT fått eget klatrerommet og kajakker. Hva kan vi sette av krav og ønske oss når ting skal bygges i fremtiden? De som bygger i sentrum av et samfunn kan ikke bare bygge for seg selv og de som bor inne i huset. De må bygge for alle.

Ved alt dette er det store dilemmaer. Ingen eier sannheten alene. Jeg var glad for å arve en prosess av tidligere ordfører Nina Sandberg som gjør at vi som kommune kan komme lenger i denne arealplanen enn vi har gjort tidligere når det kommer til å sikre fellesskapets interesser. Mange mener at de ikke gjøres godt nok. Det må vi lytte til å forklare enda bedre. Krav til samtidig planlegging gjør at man må legge planer for vann, vei, gangvei, skoler og barnehager før boligene bygges. Det er viktig. Selv om vi bare skal vokse forsiktig må det gjøres på en planmessig og god måte. Jeg er også glad vi har fått rekordmange innspill i høringsprosessen. Det er et godt utgangspunkt for videre arbeid.

Jeg tar det ikke så tungt de påstandene Rødt kommer med om min person. Samtidig ønsker jeg å ta meninger i lokalsamfunnet på alvor. I tillegg er jeg opptatt av å få frem at lokalpolitikk ikke bare er det man kan få inntrykk av når man leser de verste leserinnleggene. Altfor mange bra folk stiller ikke på lister fordi de ikke vil utsette seg for det. Det er synd. Kanskje går det an å få frem meningene sine på en annen måte?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags