Velforbundet, brøyting og veilys

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevUndertegnende takker nå av som leder av styret i Nesodden Velforbund etter fire år i vervet. Det har vært spennende år. Mest av alt har veilys i private veier skapt mye engasjement og debatt blant velforbundets medlemmer. Dette innlegget er takk for meg med et ønske til politisk ledelse i Nesodden kommune de neste årene for veilyset spesielt.

Hovedplan vei 2013–2023 inneholder en mindre del om brøyting og veilys i private veier. Dette punktet skapte mye debatt fra vellene og velforbundets side.

Brøytingen ble overtatt av veilagene. etter omleggingen ble kostnadene for brøyting vesentlig dyrere enn først forespeilet. I tillegg er det flere som melder at de får problemer med brøyting fordi maskinene har blitt for store. Brøyting bør fremdeles være en kommunal oppgave.

Veilys i private veier har aldri tidligere vært driftet privat. Alt veilyset som var i tidligere Nesodden E-verk sitt eie ble overført vederlagsfritt til kommunen når e-verket ble solgt i 2000. Med andre ord, veilyset i private veier var og er kommunens eiendom, ikke veilagenes! Overføring av ansvar er derfor ikke rett frem.

Før en eventuell overføring av eierskap til veilagene kan finne sted må kvaliteten på det som overføres ha en akseptabel tilstand. Likeledes er det krav fra staten at veilys må oppgraderes til ledlys for å spare strøm og forbruk av strøm må måles. Dette er ikke tilfelle i dag. Denne oppgraderingen er kostbar.

Dialogen med ledelsen i kommunen har i det siste vært positiv, selv om vi ikke alltid har vært enige. Kommunen vedkjenner seg eierskap til veilysanlegget og ansvar for oppgradering før eventuell overtagelse. Dette er svært viktig dersom det skulle bli til at veilagene må overta et veilysanlegg.

Arbeiderpartiet har i sitt valgprogram at det «Vi vil oppdatere veibelysningen i kommunen til moderne standard og gi kommunen ansvaret for all veibelysning på Nesodden». Varaordfører fra Høyre har også uttalt på Facebook at det er naturlig at dagens ordning fortsetter, også begrunnet med at driftskostnadene forventes å bli vesentlig lavere etter oppgradering. Oppgraderingen må kommunen uansett finansiere. Andre politiske partier har tidligere også uttalt støtte for dette synet. Men ingen ting er vedtatt.

Jeg tror jeg har mange med meg når jeg ber kommunen ta dette inn over seg og fortsette å eie, drifte og vedlikeholde veilys i de private veiene også i fremtiden. I tillegg ta opp igjen brøyting av private veier! 

Trond Erik Bergersen

Ex. styreleder i Nesodden Velforbund

Nesodden

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags