Verneplanen for Gamle Drøbak kunne vært ferdig

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Verneplanen/områdeplan for Gamle Drøbak ble lagt frem for førstegangsbehandling i politisk utvalg oktober 2016, men på grunn av Høyres omfattende endringsforslag som ble lagt frem like før behandling av saken, resulterte dette i at allerede forsinket behandling ble ytterligere forsinket. Derfor ble ikke planen ferdigbehandlet av kommunestyret før i mars 2017. Planen ble da vedtatt med knappest mulig flertall. Nå er høringen gjennomført og kulturminnemyndighetene har i tråd med forventning erklært den for uakseptabel (innsigelser).

Frogn Arbeiderparti synes det er underlig at Høyre etter dette ikke har stukket fingeren i jorda og innsett at Rådmannens forslag var en god plan. Men dessverre ser det ikke ut til at dette vil skje.

Høyre avslører i stedet tydelig at de ikke er opptatt av godt vern av våre kulturminner når de i stedet ber Rådmannen forhandle med kulturminnemyndigheten for å få den til å gå med på svekket vern. Denne forhandlingen kommer til å ta lang tid. Med sikte på godt vern og snarest mulig ferdigstillelse av verneplanen opptrer således Høyre uklokt.

I den grad Høyres forslag til plan måtte bestå, vil den med sine upresise formuleringer om bør i stedet for skal, skape store saksbehandlerutfordringer på en allerede presset plan- og byggesaksavdeling. En avdeling Høyre likevel hevder at de gjør hva som er i deres makt for å bedre situasjonen i.

I tillegg vil Høyre belaste plan- og byggesaksavdelingen med ytterligere arbeid frem til ny verneplan foreligger ved å oppheve forbudet mot detaljregulering i Gamle Drøbak frem til ny plan foreligger. Nye saker som følge av dette vil kunne bli både komplekse og stride mot føringer en kan påregne kommer i ny plan, og følgelig vanskeliggjøre planarbeidet. Samtidig har byggesaksavdelingen et stort antall saker i kø på grunn av kapasitet benyttet til rydding av gammel moro, og nå i år på grunn av at mange saksbehandlere har sluttet. Høyres forslag om å oppheve forbudet mot detaljregulering fremstår således som en blanding av uklokt og virkningsløst.

Frogn Arbeiderparti har i Amta den 19. april redegjort for at en god verneplan er en vinn-vinn-vinn situasjon for kulturminnene, næringsliv og verdien av boligene i området. Nå fremstår det enda tydeligere at kulturminnevernet og byggesaksarbeidet i kommunen blir skadelidende av Høyres planforslag.

Frogn Arbeiderparti vil derfor oppfordre Høyre til å se på verneplanen en gang til.

Jørn Barkenæs og Tone Merete Hauk-Hansen

Frogn Arbeiderparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.